AnnonsBilbolaget Hälsingland

Dubbfria däck eller dubbdäck – vad är egentligen bäst? Bilbolagets expert reder ut: "Inget däck är bäst på allt"

Dubbfria däck eller dubbdäck – vilket ska man välja? Det enkla svaret är: Det beror på ditt behov. – Valet handlar om hur just du på det maximalt säkraste sättet kan köra din bil vintertid. Och det beror på vilken körstil du har, säger Thomas Buske på Bilbolaget Hälsingland.

"Rätt vinterdäck kan vara avgörande för bilens reaktion i kritiska situationer. Lägg därför lite extra tid på att välja rätt däck för din körstil" säger Thomas Buske på Bilbolaget i Hudiksvall.

Om du hamnar i en kritisk situation med bilen kan däcken vara det som avgör om en olycka sker eller ej. Bra vinterdäck hjälper dig att få stopp snabbt, ger bra grepp även vid besvärligt väglag och gör bilen mer reaktiv på din manövrering.

– Väljer du ett dubbfritt däck måste du vara mer beredd när du kör. Framför allt i korsningar där det lätt bildas is men också rent allmänt. Det handlar om att känna av väglaget hela tiden, säger Thomas Buske och fortsätter:

– Den som är van att köra på friktionsdäck, det vill säga dubbfria däck, har ofta redan denna körstil och är beredd på att det snabbt kan bli väldigt halt. Går du i förstagångstankar och vill prova dubbfria däck så ta det lite försiktigt i början och testa hur däcket reagerar i olika förhållanden.

Läs mer om Bilbolagets utbud av vinterdäck och boka tid för däckskifte här

När du väljer nya däck behöver du vidare fundera över hur många förare som använder bilen och vilken körvana de har. Thomas Buske igen:

– Om jag bara skulle rekommendera ett slags vinterdäck skulle jag välja dubbdäck. De klarar de flesta förhållanden på ett säkrare sätt i våra trakter och parerar också olika slags körstilar. De passar alltså både erfarna och oerfarna förare. Däremot ska man alltid komma ihåg att en av de viktigaste sakerna är att anpassa hastigheten efter underlaget.

Lagkravet är tre millimeter mönsterdjup, men redan vid fyra-fem millimeter är det läge att byta.

Men visst är det så att dubbdäck inte alltid uppfattas som maximalt komfortabla?

– Det är helt riktigt. Många som valt hög komfort och en tyst bil vill säkert behålla den upplevelsen också vintertid och friktionsdäck har ett lägre rullmotstånd och är betydligt tystare, säger Thomas och tillägger:

– Även om många också upplever ljudet från dubbdäck som något positivt. Det signalerar säkerhet och trygghet.

Rätt däck gör din körning säkrare

Andra faktorer att väga in i valet av däck är var du bor och var du mestadels kör.

– Ett dubbfritt däck kanske inte lämpar sig optimalt runt kusterna där det kan bli mer is och halka jämfört med om du mestadels åker på de stora snöfria vägarna eller på ett snöunderlag.

Checka in dina däck på Bilbolagets däckhotell – läs mer här

Att köra dubbat vs dubbfritt är också en miljöfråga. Dubbfria däck river inte upp partiklar från vägarna på samma sätt som dubbdäck.

– Dubbdäcken utvecklas dock hela tiden framåt i teknologin så idag sliter de inte lika mycket på vägbanan som de gjorde för några år sedan, menar Thomas.

Var kör du mestadels och var bor du? Det är två viktiga saker att ha i åtanke när du ska välja vinterdäck.

Bilbolaget i Hälsingland är återförsäljare av Volvo, Renault och Dacia, bilmärken som företaget också är auktoriserad verkstad för. Dessutom är utbudet av begagnade bilar från olika bilmärken stort.

– Vi är experter på bilar men vi är också experter på alla delar som sitter på dem. Oavsett bilmärke. Och det gäller också däck. Oberoende av vilket bilmärke du kör kan vi hjälpa dig med däck som passar både bilen och dina behov, säger Thomas och fortsätter:

– Är du osäker på skicket på dina däck så kom in och prata med oss i Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal eller Söderhamn så hjälper vi till och tittar på dem.

Så vet du att det är dags att byta vinterdäck

Kolla mönsterdjupet. Byt till nya däck när djupet är fyra-fem millimeter. Lagkravet är tre men då har däcket tappat mycket av sin förmåga när det gäller bromseffekt och manövrering i vinterväglag.

Kolla dubbens skick. Någon dubb kan saknas men har många släppt eller gått av har däcket väsentligt mist mycket av sina egenskaper.

Kolla däckens ålder. Däck som rullat fem-sex år på vägen har inte kvar samma mjukhet i gummiblandningen på grund av att de utsatts för vägsalt och oljor. Mjukheten har betydelse för säkerheten. Tänk en hård och glatt hockeypuck, den glider bra på is. Egenskaper som däck inte ska ha.

Mer information och kontaktuppgifter till Bilbolaget hittar du här!

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Bilbolaget och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Helahälsinglands redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy