Annons

Annons

Insändare
REPLIK: Demokratin urholkas vid sammanslagningar av kommuner

Fredrik Röjd, Ljusdalsbygdens parti och Sjukvårdspartiet, svarar på insändaren Dags för ny "storkommun" i norra Hälsingland.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fredrik Röjd.

Bild: Erik Strömberg

Annons

INSÄNDARE: Dags för ny "storkommun" i norra Hälsingland

Jag är oerhört skeptisk till den idé om en ny ”storkommun” som föreslås av SD Ljusdal i en insändare. Enligt samma insändare har även de två högsta politikerna i kommunen framfört samma tanke.

Ljusdal anses vara för ”litet”. Dags för en faktakontroll!

Ljusdals kommun är nummer 127 av 290 när det gäller befolkningsstorlek. Det innebär att det finns 163 kommuner i riket som har färre invånare än vad vi har. Särskilt små är vi alltså inte.

Skribenten, Lars G Eriksson (SD), är också motsägelsefull då han skriver om ”modern teknik”.

Det är nämligen just den moderna tekniken i kombination med så kallade ”kommunförbund” som gör att vi faktiskt skulle kunna ha ännu mindre kommuner än idag!

Annons

Som exempel skulle Hälsinglands samlade räddningstjänst kunna samlas i ett särskilt kommunförbund (Finns exempelvis två stora sådan i Stockholms län). Samma sak med överförmyndarverksamheten (i Skövde finns ett överförmyndarkontor som servar 12 olika kommuner). Jag kan fortsätta i all oändlighet med exempel på hur man skulle kunna skapa olika kommunförbund.

Annons

Vid kommunsammanslagningar urholkas demokratin då kontakten med folket blir svagare och svagare.

Mindre kommuner skulle öka demokratin men inte nödvändigtvis kostnaderna!

Den nya tekniken gör att en och samma kommunsekreterare skulle kunna sköta skrivandet åt exempelvis ”Färila kommun”, ”Järvsö kommun” och ”Arbrå kommun”, å det skulle personen ifråga kunna göra från ett ”hemmakontor” i exempelvis Hennan!

Vi kan göra en liten internationell jämförelse: vår huvudstad, Stockholms stad, har ca. 1 miljon invånare i en och samma kommun (Stockholms kommun). Belgiens huvudstad, Bryssel, med cirka 1,2 miljoner invånare består av nitton (19) olika kommuner.

Så, det här med att skapa storkommuner känns som en väldigt svensk företeelse. Framförallt känns det väldigt 1960-tal.

Kalendern visar september år 2021 nu!

Fredrik Röjd, kommun- och regionpolitiker (LB och SVG)

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy