Annons

Annons

krönika

Christian Höijer
LjP:s chefredaktör: Superaffären och de hävda restriktionerna

I ett och ett halvt år har vi levt med handbromsen i. Ofta åtskilda, alltid med avstånd. Men i dag – äntligen! – tar vi nästa steg mot det sociala liv vi känner från förr.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Anders Nordlén

Annons

Regeringen kallar det steg fyra. Det handlar om hur samhället öppnas alltmer i spåren av pandemin. Nu tas deltagartaken för sammankomster bort och alltfler kan återvända till sina arbetsplatser.

Vi vet att livet med corona rent utsagt varit ett helvete för många med svåra sjukdomsfall, mental ohälsa och död. Det har också inneburit ett extremt slitage på personal inom sjukvård och omsorg. Samtidigt har det givetvis lett till utveckling, även det på gott och ont. Vi har ställt om vårt sätt att umgås, där handskakningar och kramar nästan helt försvunnit ur bilden.

Det digitala mötet känns i dag fullständigt naturligt, det var det inte innan pandemin. Opersonligt, energifattigt och nyansfattigt, tycker många, kostnadsbesparande och miljöeffektivt anser andra. Vi har också sett att många personer mer eller mindre tvingats bli vän med sin dator, telefon eller padda för att umgås med familj och vänner. Positivt i en allt mer digital värld.

Annons

Och på tal om det digitala så har tonläget mot Folkhälsomyndighetens restriktioner, eller brist på dem, förts i ett högt tonläge liksom olika debatter om vaccinet. Pandemin har fått känslorna att svalla när människor kommer för nära i matkön, struntar i handsprit och munskydd eller helt enkelt väljer bort vaccinet.

Annons

När samhället öppnar i dag så känns det nästan lika drömlikt konstigt som när det stod klart vad konsekvenserna av pandemin skulle innebära. För även om drömmarna stärkts i takt med att allt fler läktare fyllts på runt om i Europa, så känns det ändå en smula overkligt att vi från och med i dag är fria att gå på teatrar, biografer, se allsvensk fotboll och elitbandy på fullsatta arenor.

Låt oss nu bara hoppas att pandemin kan hållas i schack och att tonläget skruvas ned när vi nu äntligen drar ned handbromsen och kan släppa in livet igen.

KORT SAGT

••• Veckans häftigaste nyhet: Ljusdalsbaserade företaget Byggfakta noteras på Stockholmsbörsen – och det till den svindlande värderingen 16 miljarder. Vi kan alltid hoppas att börsintroduceringen leder till en massa gott för det lokala näringslivet.

Annons

Stefan Lindqvist, vd på Byggfakta Group.

Bild: Nadja Östlund Groop

Annons

••• På tal om hävda restriktioner så gillas det så klart av LBK, som för övrigt ser mycket spännande ut inför säsongen i bandyallsvenskan. Helgens seger mot Västanfors innebär att laget nu är klart för slutspel i den allsvenska supercupen.

••• I Sveriges Chicago, som jag kallade Ramsjö i en krönika förra året, har det varit tryggare än nånsin den här veckan. Ett helt gäng militärpoliser har övat med sina hundar i skogarna norr om Hennan.

••• Och i Los brukar som bekant snön ofta komma först i Hälsingland. Loos IF:s starke man, Gunnar Högberg, har nu sett till att begåva byn med ett platt skidspår. En satsning i tiden då många nya längdskidåkares största fasa är nedförsbackar. Med mildare vintrar blir spåren allt isigare, jag åkte själv i Hybos utmärkta spårsystem med livet som insats i vintras.

Annons

••• Till sist: Missa inte starka läsningen i dagens tidning om papporna till barnen som drabbades av det fruktansvärda Färilamordet.

Mikael Östmans berättar om pappalivet efter det fruktansvärda Färilamordet.

Bild: Elisabet Greek

Annons

Gunnar Högberg på nytt spår.

Annons

Tidigare krönikor av Christian Höijer:

Skolkampen – journalistik när den är som viktigast

Tjuvarna i Ramsjö håller inte Capone-klass

Ingen depp trots minitapp för 2021 – nya LjP växer

Till sist kom tiden ikapp Bosse Hedin

Kvar efter branden finns bara massor av frågor

Annons

Losbornas kampseger är årets händelse 2020

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy