Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: SKPF avd 50 gästas av kommunpolisen

Detta är en läsartext.

Kommunpolis Johannes Persson informerade föreningens medlemmar och bedrägerier.

Annons

SKPFpensionärerna avd 50 fortsätter med träning och promenader och en måndag inbjöd vi kommunpolis Johannes Persson för att få information om hur vi ska agera för att inte bli lurade, att inte drabbas av bedrägerier och andra brott. Vi fick en mycket bra genomgång av vad vi ska tänka på och vi ska påminna varandra om vad Johannes sa är viktigt för att inte drabbas.

Fickstölder - Vid trängsel exempelvis i kassaköer, ombord på bussar och tåg. Ha aldrig värdesaker i bakfickan, använd innerficka. Använd gärna midjeväska och har du handväska låt den hänga fram på magen med öppningen, locket in mot kroppen.

När du tar ut pengar vid bankomat, om någon kommer för nära erbjud att den kan ta ut pengar före dig.

När du är ute och går. häng väskan bort från vägen för att försvåra för väskryckare.

Växla inte pengar åt främmande människor

Annons

Ha alltid ytterdörren låst

Varning för falska telefonsamtal. Vi måste vara vaksamma och aldrig lämna ut våra uppgifter. Ofta sker bedrägerierna via telefon och då vill någon att vi ska lämna ut kort- eller kontouppgifter eller logga in med vårt bank-id.

Annons

Blir vi lurade ska vi alltid polisanmäla och vi ska inte skämmas, de som sysslar med bedrägerier har talets gåva och "pratar omkull" oss.

Det vi ska tänka på är att ingen seriös aktör ber dig lämna ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter eller personlig information.

Lämnar du ut kortuppgifter och koder är det nycklar för bedragare att komma åt dina pengar.

Avsluta telefonsamtal om någon obekant ringer! Även om den säger att den är en vän, en släkting, vän till nåt barnbarn, banken, polisen, Trafikverket eller andra myndigheter.

Johannes var tydlig med att det är jag/vi som ska söka upp den jag/vi vill köpa något av, ingen ska ringa och lura på oss något vi inte tänkt köpa.

Släpp aldrig in någon obekant i hemmet! Och lämna aldrig ut pengar, kort, smycken eller andra värdesaker till någon du inte känner.

Ge aldrig din legitimation, ditt bankkort eller koder till någon!

Tyvärr kan vi inte lita på någon även om den har personliga uppgifter om dig. Låt dig inte luras, avsluta samtalet snabbt.

Annons

Prata med anhöriga och vänner om du blivit uppringd och känner dig obehaglig till mods.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Lena Jonsson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy