Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Resa i södra Hälsingland

Detta är en läsartext.

Frukostfika i "Gamla Jernboa"

Annons

En höstresa arrangerades av Hennan PRO 21 september till, som någon sa, "platser som ingen trodde fanns".

Första stopp blev "Gamla Jernboa" i Kilafors. "Gamla Jernboa" är från början en gammal butik, som fått nya ägare. Butiken/lokalen har utvecklats till en lokal för äldre föremål. I lokalen finns, förutom alla "udda" föremål, ett ficklamps-museum, med ficklampor – stora som små – från äldre tid. Under ägarnas information, bestods vi besökare med förmiddagsfika, kaffe och smörgås.

Efter rundvandringen delades gruppen. Herrarna besökte "gubbloppis" och damerna Garntjänst.

Därefter styrdes färden mot Återbrukshyttan i Bollnäs. Återbrukshyttan är en annorlunda glashytta, som ger gammalt bruksglas nytt liv. I alla produkter kan man se mer eller mindre spår av vad de tidigare har varit. Återbrukshyttan drivs av Anny Jernberg sedan 2011. En mycket intressant och definitivt en annorlunda upplevelse.

Annons

Så var det dags för lunch och Lilla K. Lilla K ligger i samma lokal som Mobackes handelsträdgård. Då tid fanns avsatt, kunde butiken Mobackes tillhandahålla allt i växtväg som önskades. Lunchen bestod av ett salladsbord och en varmrätt som inte lämnade någon besviken.

Annons

Efter lunchen styrdes kosan mot det sista utflyktsmålet för dagen: Ol-Andersgården. Ol-Andersgården finns listad som världskulturarv tillsammans med en del andra Hälsingegårdar. Byggnaden innehåller bland annat mycket fina och välbevarade väggmålningar. Då besöket genomfördes utan guide, fanns fullödig information om de olika delarna i byggnaden och dess funktion.

En av Ol-Andersgårdens byggnader innehåller ett "Hälge-museum". I "Hälge-museet" finns förutom älgen Hälge, alla hans "kompisar" som finns i seriestripparna.

Besökscentret till Ol-Andersgården inrymmer också ett "emigrantmuseum". En mycket betydande del av vår "nutidshistoria" är den stora utvandringen som skedde till bland annat Amerika. Hungersnöd, brist på utkomst eller religionsförtryck var de största orsakerna.

Ett bra arrangerat program, som resulterade i en mycket lyckad resa, som kunde företas nu när pandemirestriktionerna lättat och förhoppningsvis kommer att släppas helt.

Annons

Kurt L. Rådlund

Anny informerar om Återbrukshyttan

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy