Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Det handlar om möjligheten att kunna fortsätta utveckla skärgården

I det lokala perspektivet handlar det om att göra strategiska val, skriver Stefan Hultquist i en replik till WPD om vindkraft.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Eric Salomonsson

Annons

Låt oss först bara fastställa att kopplingen mellan platser för energiproduktion och arbetstillfällen är svag. Norrlands inland har, trots sina vattenkraftverk, inte en blomstrande arbetsmarknad.

Läs insändaren: INSÄNDARE: Storgrundet handlar om mer än bara vindkraft

Annons

Annons

Fast det är sant som Olle Hedberg på WPD skriver att i Gävleborg används mer el än regionen producerar. Men det är en sanning som gäller för hela östra Mellansverige (ÖMS), undantaget Uppsala län där Forsmark kokar kraft. Med Hedbergs sätt att argumentera bör samtliga Sveriges industrisatsningar fortsättningsvis ske på Uppsalaslätten. Och varje vindkraftverk som reses från nu och framåt bör ställas inom Stockholms län, med början i Riddarfjärden.

Jag välkomnar en utbyggnad av vindkraft. Och jag förstår problematiken med att få vill ha den på sin bakgård. Men i det lokala perspektivet handlar det om att göra strategiska val. WPD är inte ensamt om att vilja exploatera i Gävleborg. Vindkraftsbolagen projekterar just nu för 1000 kraftverk av Eiffeltornets storlek mellan Gävle och Hudik. Och vad säger att siffran stannar vid det?

Oavsett vilken grad av entusiasm man känner inför vindkraft (det blåser runt fler kuster i Sverige) behöver den lokala politiken stå upp för sina lokala värden och visa sina medborgare och väljare en plan för etablering. Alla torn kan inte byggas. Partierna i kommunfullmäktige Söderhamn måste ut till medborgare och väljare med en plan eller policy för vilka projekt man tänker släppa fram. För det är här valet står.

Annons

Storgrundet handlar om mer än bara vindkraft. Det är bara 51 kraftverk av 1000. Det handlar om möjligheten att kunna fortsätta utveckla skärgården, om turism, om sommarboende och badgäster, om seglare och sjöfart, om natur, om fiske och förstås om fastighetspriser, företag och de kvaliteter Söderhamn erbjuder den som vill etablera sig och utveckla annat. El finns det även i denna region.

Stefan Hultquist, Enskär

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy