Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Mina 12 år som kommundelschef

Detta är en läsartext.

Boksläpp av "Mina 12 år som kommundelschef".

Annons

Jag har i flera år haft tanken, och även bitvis påbörjat, att skriva en memoarbok om uppdraget och tiden som den första kommundelschefen i Forsa kommundel.

Åren har dock gått och minnesbilder och intryck bleknar efterhand så risken har känts stor att jag inte skulle kunna fullfölja mina planer.

När så pandemin slog till 2020 med åtföljande restriktioner för oss medborgare kände jag dock att nu var det tillfälle och dags att fylla tiden med något meningsfullt och varför inte med en memoarbok.

Men så var det ju detta med minnesbilder och intryck!

Då slog det mig att jag har massor med tidningsurklipp och pressbilder från de första 6 åren med uppbyggnaden av kommundelsförvaltningen i enlighet med kommunfullmäktiges uppdrag.

Efter en genomgång av pressklippen och övrigt material blev jag övertygad om att dessa dokument på ett utmärkt sätt speglar uppdraget och åtgärderna som följde. Mediabevakningen var stor vilket pressklippen visar. Bättre än så kan man ju inte återge de första händelserika uppbyggnadsåren med dess höjdpunkter och svårigheter.

Annons

Annons

Att kommundelsnämnderna och kommundelskontoren därefter har kommit att avvecklas är en annan historia.

Med detta mitt tidsdokument ”12 år som kommundelschef” som ”backspegel” kan man ändock konstatera att lokala politiker och en lojal utförarorganisation i kommundelsreformens anda inledningsvis kom att svara för att utveckla Forsa kommundel med samhällena Sörforsa och Näsviken på många sätt.

Förutom mina minnesbilder speglar boken, ”Mina 12 år som kommundelschef”, åskådliggjord i ord och bild genom tidningsurklipp från åren 1987 - 1992, även hur nyhetsbevakning och lokal journalistik bedrevs vid tiden som boken skildrar. Detta inte minst hur den legendariske journalisten/redaktören Hilding Lindh med signaturen "Ph" under rubriken ”Hört och sett i Forsabygden” i HT förnöjde befolkningen och läsarna med sitt karaktäristiska sätt att skildra det som hände i bygden. Förutom rena fakta och nyheter lät han ofta personer uttala sig i aktuella frågor vilket tidvis kom att skapa diskussioner och debatter i bygderna.

Jan Haglund

Kommundelschef emeritus

Numera seniorkonsult sedan många år

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy