Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Varför?

Signaturen Bygdetomten skriver om Trönös nyaste konstverk. Birgit Lundgren, ordförande i Trönö hembygdsförening, ger svar direkt.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den som bor i eller åker till Trönö och tittar upp mot nya kyrkan måste fråga sig – varför?

Varför har en stor svart metallrelief som inte tillför något estetiskt överhuvudtaget till kyrkomiljön smällts upp nere i kyrkbacken? Reliefen föreställer halshuggningen av den katolske ärkebiskopen av Canterbury, Thomas Becket, på 1100-talet. Motivet är hämtat direkt från Trönös berömda relikskrin och förstorats till groteska proportioner. Bilden passar bra på relikskrinet, men gör sig inte alls i den moderna kontexten och formatet. Hur många känner till den blodiga bakgrunden till motivet? Det den oinvigde ser är en brutal människoslakt med svärd. En modern, kärleksfull och välkomnande kyrka borde kunna hitta andra symboler och bilder för att markera en pilgrimsled och inte hemfalla till en rå våldsdyrkan, även om kristendomen visat sig skyldig till en mycket blodig historia. Undrar vad Nathan Söderblom skulle ha sagt om det nya "konstinslaget" i Trönö?

Annons

Skulle vara belysande att på insändarsidan få reda på från ansvariga hur tankegångarna gått och vilka som beslutat om den i dubbel bemärkelse ruggiga halshuggningsreliefen i Trönö.

Annons

Bygdetomten

Svar direkt:

Att ett konstverk inte lämnar betraktare oberörda tyder på att konstverket är bra. Det tyckte också många Trönöbor som röstade fram vilket konstverk i tävlingen Konststafetten som skulle pryda vårt centrum. Skulpturen "Upplyst pilgrim" vid bystugan vann med så knapp marginal före "Träd in" att det tidigt framfördes önskemål om att båda verken skulle "smällas upp" om finansiering kunde ordnas. Två år efter den första invigningen kunde vi avtäcka det andra konstverket. För den som inte känner till historien om motivet med de fyra stridande männen kan det tolkas som att de värnar kyrkan och socknen mot onda makter och är det godas väktare likväl som motsatsen.

Tycke och smak finns i många varianter utan att något är rätt eller fel. Var och en få bli salig på sin tro. Men tål vi att se motivet inne i kyrkan borde vi tåla att se det på parkeringen också.

Det kommer att sättas upp en anslagstavla som kort förklarar konstverket.

Väl mött på byn!

Birgit Lundgren, ordf. Trönö Hembygdsförening

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy