Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusne-Maråker

Insändare
INSÄNDARE: Storgrundet handlar om mer än bara vindkraft

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"För wpd har alla synpunkter som inkommit under samrådsprocessen varit värdefulla".

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Sveriges välfärd har till stor del utvecklats tack vare vårt solida elsystem som länge försett våra industrier med internationellt konkurrenskraftiga villkor. Hemma ser vi elen som självklar – när vi slår på kaffebryggaren, elementet eller dammsugaren.

När nu transport- och industrisektorn, av såväl ekonomiska som miljömässiga skäl, väljer att ställa om från fossila bränslen till fossilfri el, så ökar elbehovet dramatiskt – nationellt räknar man med minst en fördubbling. I region Gävleborg används redan idag mer el än vad som produceras.

De kommuner som framledes kan erbjuda stora mängder fossilfri el kommer att ha en avgörande konkurrensfördel gentemot de som inte kan det. Befintliga verksamheter ges möjlighet att utvecklas och leva vidare, och den positiva uppmärksamheten gör att kommunen blir attraktiv för etablering av nya industrier och företag som kan bidra med lokala arbetstillfällen.

Annons

Annons

I dagarna har wpd Offshores nya tillståndsansökan för vindkraftspark Storgrundet kungjorts. Det innebär att prövningen kan ta vid. Senare i höst väntas fullmäktige i Gävle och Söderhamn besluta om tillstyrkan av projektet. Om fullmäktige ger klartecken, så kan Storgrundet trygga stora delar av det framtida elbehovet i regionen.

Olle Hedberg är vd för WPD Offshore. Foto: Pressbild.

För wpd har alla synpunkter som inkommit under samrådsprocessen varit värdefulla. Vi är tacksamma för engagemanget som allmänhet, näringsliv, politiker, tjänstemän och föreningar visat. De konstruktiva samtalen har bidragit till att projektområdet minskats, totalhöjden sänkts och att antalet vindkraftverk har blivit färre än enligt förslaget som låg på bordet då samrådet inleddes. Vi ser fram emot fortsatt givande dialoger.

När vi nu tar nästa steg i projektet och påbörjar detaljprojekteringar av bland annat hamnar, farleder och vätgaslösningar, så behöver vi vara ordentligt förankrade även på land. Därför planerar wpd att inom kort öppna ett kontor i Söderhamn. Kontoret syftar särskilt till att skapa en mötesplats för dialog med medborgare och lokala företag.

Som VD för wpd Offshore är min förhoppning att vindpark Storgrundet inte betraktas som en isolerad fråga – det handlar inte bara om vindkraft. Det handlar om kommunens konkurrenskraft, om direkta och indirekta arbetstillfällen, om kompetensförsörjning i välfärden och om att göra en insats för kommande generationer.

Annons

Annons

Ovanstående, ihop med den policy om generösa avsättningar för bygdemedel som fullmäktige slagit fast, gör att jag känner mig trygg med att lyfta de stora fördelar som Storgrundet kan bidra med.

Wpd:s projekt Storgrundet beräknas producera 3,5 TWh förnybar el årligen. Redan idag har vi ett tillstånd på platsen – ett tillstånd som vi nu vill modernisera för att nyttja den bästa tillgängliga tekniken. Tillsammans med den snabba industriella utvecklingen skapas ett unikt läge för Söderhamn kommun. Tåget går nu – och jag hoppas att modiga medborgare och beslutsfattare väljer att kliva på.

Olle Hedberg

VD, wpd Offshore

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy