Annons

Annons

Minnesord Greta Perzon: "Hade de varmaste kramarna"

Greta var alltid den som stöttade och gav råd. Hon dömde aldrig, hade de varmaste kramarna och spred alltid glädje och skratt. Och hon var alltid i farten. I sin lägenhet på översta våningen bodde hon ända till 2018, i trapporna sprang hon och bjöd gärna på vällagad husmanskost till sina gäster. Som 94-åring flyttade hon till Närbo, för lite egen service.

Greta Perzon. Foto: Privat.

Annons

Den 16 januari 1924 föddes hon, Greta Whern, som näst äldst i en syskonskara som skulle bli åtta. Som bondjänta i det kärleksfulla hemmet Nygårds i Hå, utanför Bollnäs, fick hon tidigt lära sig att hjälpa till med sysslor och djur på gården.

”Det var alltid öppet för gäster, jämt mycket folk och alla var välkomna”. Säkert var det där som hennes egen hjärtlighet fick sin grund och gjorde att det i hennes närhet alltid var lätt att känna sig värdefull, välkommen och älskad precis som man var.

År 1943 träffar hon Stig Perzon. De gifter sig 1946 och får barnen Roland, Björn och Urban. De är en så lycklig familj som man kan vara, men Greta längtade ändå efter något mer.

När hon så besökte Frälsningsarmén i Edsbyn i början på femtiotalet, kände hon att hon hittat hem. Det var detta som saknats i henne och i samband med hennes soldatinvigning 1955 konstaterar hon också att ”det bästa mig nu är givet”. Hemförbundet inom Frälsningsarmén är en verksamhet som Greta älskar från första stund.

Annons

1963 flyttar Gretas treåriga brorsdotter Sonia till familjen Perzon, efter att hennes egen mamma gått bort. 1964 flyttar hela familjen till ett eget hus och Greta börjar arbeta på Gyllengårdens äldreboende. Här trivs hon väldigt bra och blir kvar till sin pension 1989.

Annons

Alla har en egen plats i Gretas hjärta och – i hennes födelsedagsbok. Hon är en mästare på att lösa korsord och läsa Gud som haver. Hon är ledarvargen Akela i scoutguppen Vargungarna, hon virkar vantar och lagar den godaste ostkakan, vet var man hittar tussilago och badar gärna i stugan i Grängsbo. Hon tillåter också ganska små barnbarnspojkar att ro ut i båt och fiska abborre, för att hon vet att de klarar av det. Allt kan och gör hon, och så väldigt mycket mer är hon.

Greta har gett så mycket gott, så mycket kärlek och så mycket liv. ”Det är ställt så det ska gå”, sa hennes mamma Rut, och så tänker vi som nu är tacksamma över att få minnas en fantastisk mamma, kärleksfull svärmor, ljuvlig farmor/mormor, tillgiven vän och trofast soldat i Frälsningsarmén.

Och alldeles säkert är vi alla väldigt mycket bättre människor tack vare vår allra käraste Greta.

Barn och barnbarn med familjer, genom:

Malin Perzon

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy