Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Vi måste tillsammans vara goda förebilder

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jim Svensk Larm, Jonas Holm och Anton Stark.

Bild: Roxanne Nilsson

Annons

I skolan ska det råda trygghet och studiero. Det är något vi tillsammans strävar efter. Den tryggheten behövs för att eleverna ska få utvecklas till framtidens demokratikämpar och lösa framtidens problem. För oss i lärandenämnden är det en av våra viktigaste uppgifter att ge förutsättningarna för personalen på våra skolor att erbjuda eleverna den bästa utbildningen som finns.

Vi blir därför lika orolig som alla andra när vi läser om rapporterna från Iggesunds skola där elever passerat en gräns för länge sedan. Ingen elev har rätten att kränka någon annan eller göra så att skolan känns otrygg. Det är inget vi accepterat förut och inget vi kommer acceptera i framtiden.

Därför kommer vi fortsätta med det arbete som sker i våra skolor för att förebygga diskrimineringar. Samtliga skolor ska årligen uppdatera sin plan för arbete mot diskriminering för att den alltid ska vara anpassad efter det som behöver göras det läsåret.

Annons

Annons

Ifrån det statliga bidraget för likvärdig skola avsätter vi pengar till toleransprojektet för att öka förståelsen mellan varandra. I det projektet som pågått sedan 2018 får elever träffas utanför skolan för att diskutera hur vi ska agera i ett socialt samhälle. Projektet avslutas med en resa till Auschwitz för att ge eleverna en extra insikt i vad som kan ske när vi ställer grupper emot varandra. Projektet finns runt om i flera delar av Sverige och har ett gott rykte som gör skillnad.

I Iggesund gör vi just nu en av de största satsningarna på en ny sammanhållen modern F-9 skola. Ena byggnaden har renoverats till hälften och snart börjar vi bygga upp nya byggnader för att få ihop skolan till en gemensam huskropp. Syftet är att höja kvalitén i undervisningen genom förändrad pedagogik men också ge lokalerna mer lugn och trygghet.

Förutom det så har Hudiksvalls kommun genom sitt bostadsbolag och Social- och Omsorgsnämnden anställt fältare som jobbar i Iggesund för att finnas ute på byn. Det tillsammans med det viktiga arbete som Iggesunds fritidsgård gör ger resultat.

Men den attityd som vissa elever visar på är inget som skolan kan komma åt själva. Vi behöver vuxna överallt som är goda förebilder. Vi kan som vuxna inte välja att skratta och förklara deras beteende med att det är barn. Vi måste föregå med gott exempel och inte normalisera ett sådant beteende.

För oss i lärandenämnden är tryggheten i våra skolor ett av våra viktigaste områden. Men vi behöver hjälp av hela samhället för att upprätthålla tryggheten.

Jonas Holm (M) ordförande lärandenämnden, Jim Svensk Larm (S) 1:e vice ordförande lärandenämnden, Anton Stark (C) 2:e vice ordförande lärandenämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy