Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
INSÄNDARE: Sjukskrivningar i ON – omstart lösningen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kurt Rådlund funderar över hur sjukskrivningarna inom omsorgen ska kunna minska.

Bild: Arkivbild, Christer Nilsson

Annons

Omsorgsnämnden, ON, har under många år dragits med underskott, det vill säga avsteg gentemot budget. Orsaken till underskotten är många. En anledning, dock inte allenarådande, är sjukskrivningarna. Talen är höga, alltför höga, och har haft en tendens att öka. Pandemin har naturligtvis inte förbättrat det hela, men trots detta, har grundtalen ökat. Vad som kan vara en rimlig nivå är för mig omöjlig att fastslå, utan en noggrann utredning.

Annons

Annons

Inför 2020 fanns förslag på hur sjukfrånvaron skulle kunna minskas. Överst på listan stod coachning av chefer. Det har alltså konstaterats att sjukskrivningstalen till viss del är en chefsfråga. Vad som händer i budgeten för 2021 är en förborgad fråga, då dörren till medlemmars möjligheter till insyn, har stängts.

Om det exempelvis i en huskonstruktion uppstår statiska problem i ett bruksskede – sprickbildning, deformationer etc., som kan härledas till en missbedömning i ett initialskede – vidtas inte förstärkningsåtgärder på den översta våningen. Efter noggranna utredningar, kan en omstart vara det som blir den slutgiltiga lösningen.

Kurt L. Rådlund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy