Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Gånglåt till Björkberg

Björkbergs byalag med byarna Björkberg, Toms och Malungshed i Orsa Finnmark, som tillsammans har åtta bofasta och många fritidsboende, kunde efter lättande restriktioner denna sommar återuppta traditionen med en utställning och ”kafé” på lördagar.

Detta är en läsartext.

Klint Olle mfl. Fotograf: Kent Nilsson/Läsarbild

Annons

Den här sommaren visades fotograf Gustav Grälls utställning ”Gånglåt till Björkberg” vilken är en hyllning till hans farfar Stig Gräll som skulle fyllt 90 år 2021. Stig var en central figur i de mycket populära spelmansstämmor som arrangerades i Björkberg under hela 90-talet. Senaste stämman genomfördes 2001.

Lisas. Fotograf: Kent Nilsson/Läsarbild

Annons

Utställningen som fått stor uppmärksamhet både i lokala och nationella medier består av dragspelare fotograferades när de framför just ”Gånglåt från Lehtomäki” (Lehtomäki är det finska namnet på Björkberg) som är skriven av Stig Gräll.

Annons

Sista helgen i augusti avslutades det med ett musikarrangemang med olika artister och spelmän. Först ut var GUF (Gävleborgs Ungdoms Folkband) därefter Finnmarkens spelmanskapell för att avslutas med Lisas. Däremellan, och efteråt faktiskt en bra bit in på kvällen, några glada spelsugna buskspelare.

Publik när GUF uppträder. Fotograf: Kent Nilsson/Läsarbild

Finnmarken bjöd på ett fantastiskt sensommarväder för de cirka 150 förväntansfulla besökare som hittat dit. Flertalet besökare utryckte sin uppskattning och hoppades på en fortsättning kommande år.

Annons

Styrelsen i Björkbergs byalag vill också tacka ABF Västra Hälsingland, Region Gävleborg, Ljusdals kommun och sist men inte minst alla som hjälpte till före, under och efter utställningen.

Kent Nilsson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy