Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Vem har råd att underhålla Karlsgården i Järvsö?

Detta är en läsartext.

Skiss över Karlsgården.

Annons

Den frågan behandlades förra helgen när ombud från Hälsinglands 47 hembygdsföreningar anslutna till Hälsinglands Hembygdskrets hade sitt 96:e årsmöte i Undersviks nyinvigda hembygdsgård som tidigare flyttades två kilometer i sin helhet.

I många år har kretsen tillsammans med Järvsö hembygdsförening förvaltat och underhållit Hälsingegården Karls alla byggnader och tillhörande Bergmans fäbodbyggnader i Harsens fäbodområde.

Karls är en unik Hälsingegård som aldrig flyttats. Underhållskostnaderna har med åren varit alltmer betungande. Reparationsbidrag erhölls för många år sedan och lån har tagits för att rädda det mest akuta.

Taken som har unik konstruktion är nu i stort behov av renoveringar, även finns behov av grundförbättringar. Hälsingekretsen har frågat, men kulturantikvariska krafter har nekat till alternativa, mindre dyrbara takrenoveringar.

Annons

Vem kan ställa upp med 1,5 – 2 miljoner för att rädda förfallet! Alla anslutna hembygdsföreningar har fullt upp med sina hemmagårdar att underhålla.

Annons

Årsstämman gav klart besked att medge överlåtelse av anläggningarna till annan. Beslutet måste dock antas på ett extra årsmöte.

I år ger Kretsen ut 100:de utgåvan av ”Hälsingerunor”, boksläppet blir i Edsbyn den 20 nov där den första boken gavs ut 1921.

Ett rikt utbud av intressanta artiklar har skrivits av 24 författare.

Kretsen fick följande styrelsesammansättning ordförande Sven-Gunnar Englund, Skog.

Övriga ordinarie ledamöter blev Kjell Grönberg, Delsbo, Göran Bratt, Rengsjö, Eva Edström, Lindefallet, Susanne Klingefors, Delsbo, Gun-Marie Swessar, Alfta, Bertil Hult, Bollnäs, Ninni Bagge, Järvsö och Örjan Tjärnström, Ilsbo

Örjan Tjärnström

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy