Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: Stärk kvinnors ekonomiska frihet – stoppa våldet!

Många kvinnor tvingas stanna i en våldsam relation för att de inte har råd att lämna den. Centerkvinnorna vill lyfta den ekonomiska friheten som en förutsättning för självständighet – och frihet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Anton Ryvang, Arkivbild

Annons

Under våren stod frågor om mäns våld mot kvinnor högt upp på den politiska agendan, och under våren och sommaren har fler tragiska fall rapporterats i media.

Kärnan i att stoppa våldet, är att värna kvinnors frihet och okränkbara människovärde. Ingen ska utsättas för våld i ett fritt land. Att våldet sker innanför hemmets väggar är en enorm inskränkning av både individens trygghet och frihet.

Genom att stärka kvinnors ekonomiska förutsättningar, samt samhällets resurser att hjälpa utsatta, vill Centerkvinnor stoppa mäns våld mot kvinnor.

Centerkvinnornas engagemang för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor är starkt. Centerkvinnor arbetar runt om landet, på alla nivåer, för att en förändring ska ske. Det krävs insatser och resurser från flera olika håll, på många olika sätt. Kvinnor ska aldrig klandras eller straffas för att de befinner sig i en våldsam relation och målet är att ingen kvinna ska behöva drabbas. Tyvärr vet vi att allt för många kvinnor är utsatta och då krävs stöd från samhället. Ett av flera viktiga mål bör vara att stärka kvinnans ekonomiska ställning.

Annons

Annons

Sofia Jarl, förbundsordförande för Centerkvinnorna, vill se fler politiska initiativ för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

Bild: Arkivbild, Anton Ryvang

Centerkvinnorna vill inrätta ett så kallat frigörelsestöd, som innebär att kvinnor med knappa ekonomiska resurser i en utsatt situation ska kunna söka ett stöd som möjliggör för henne att lämna relationen. Vi vill också att kommuner satsar på bostadsgaranti för utsatta kvinnor – idag finns det kvinnor som återvänder till sitt gamla boende där förövaren bor kvar eftersom de inte har råd eller för att det är för lång kö för att hitta ett eget boende.

Centerkvinnorna vill se arbetsmarknadspolitiska åtgärder som riktas särskilt till de kvinnor som står längst från arbetsmarknaden. Det innebär att fler aktörer måste kunna få förmedla jobb, att särskilda satsningar måste initieras och att högre krav behöver ställas på SFI. Kvinnor som inte etablerar sig i samhället riskerar i större utsträckning att falla helt mellan stolarna. Fler satsningar på arbetsmarknaden behövs också för kvinnor som är etablerade, så att löner och sedermera pensioner kan höjas.

Elisabeth Johansson är ny distriktsordförande för Gävleborgs Centerkvinnor.

Bild: Christian Massana

Annons

Ytterligare en åtgärd som Centerkvinnorna vill se för att stärka kvinnors ekonomiska frihet, är att underlätta för det privata sparandet. Vi vill sänka skatten snarare än att höja den på sparande. Att ha ett eget sparkapital är en trygghet som fler, inte färre behöver.

Med en satsning på kvinnors ekonomiska frihet stärks möjligheten för kvinnor att leva självständiga liv.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Elisabeth Johansson, distriktsordförande Gävleborgs Centerkvinnor

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy