Annons

Annons

MINNESORD: Sigrid Jonsson, Delsbo: En viktig förebild

Sigrid Jonsson, Delsbo, har gått bort i en ålder av 86 år. Hon efterlämnar döttrarna Lillemor och Elisabet med familjer

Sigrid växte upp i Ljusdal i en familj med knappa ekonomiska resurser. Som äldsta barn i en syskonskara av fyra och med en pappa som under långa perioder var sjuk fick hon tidigt lära sig ta ansvar. Sigrid var studiebegåvad men precis som för många andra i hennes generation var möjligheterna att få studera begränsade för den som inte kunde få ekonomiskt stöd hemifrån. Att det blev sjuksköterskeutbildningen i Gävle berodde både på hennes genuina intresse för människor och att det utgick ett ekonomiskt bidrag under utbildningstiden. Det var ett yrkesval hon aldrig ångrade.

Sin livskamrat Tore träffade Sigrid redan som tonåring. De gifte sig 1958 och fick döttrarna Lillemor och Elisabet. Under småbarnsåren lärde de känna några grannfamiljer med barn i samma ålder. Det blev början till en livslång vänskap.

Annons

I slutet av 70-talet gick flyttlasset från villan i Ljusdal till en gård i Delsbo. Att renovera det stora huset och ta hand om skog och mark blev ett gemensamt livsprojekt för Sigrid och hennes make under många fina år. De fyra barnbarnen fick ofta komma till mormor och morfar på loven, vilket gjort att de har starka band till Hälsingland.

Annons

Längtan efter att förkovra sig och vidareutvecklas var ett av Sigrids signum. Parallellt med arbete som skolsköterska och distriktssköterska läste hon högskolekurser på distans. Från 1987 och fram till pensionen hade hon olika chefsbefattningar inom Landstinget Gävleborg. Att alla invånare skulle ha samma möjlighet till sjukvård av hög kvalité oavsett var i länet man bodde var hennes drivkraft. I rollen som primärvårdschef i Ljusdal fick hon bland annat ansvara för uppbyggnaden av en ny hälsocentral i Järvsö.

Efter pensionen fick Sigrid mer tid att engagera sig i Röda Korset, SPF och Rebeckalogen i Hudiksvall.

För oss döttrar och våra familjer var Sigrid en viktig förebild. Hon var generös, stark och visade att det går att förena mammarollen med en yrkeskarriär. När hon inte längre är med oss har vi många fina minnen att tänka tillbaka på.

Lillemor Larsson och Elisabet Jonsson

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy