Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Hälsingland representeras på utställning i Vällingby

Detta är en läsartext.

Annons

I fredags, den 3 september, öppnade Vällingby konstförening sina portar till den årliga konstsalongen. Linnéa Popovic, uppvuxen i Västansjö, Kilafors, var representerad i år igen. Därmed också Hälsingland.

Linnéa förklarade, vid en tidigare utställning, att hon hämtar inspiration till många av sina alster från hälsingeskogarna.

Skulpturen till årets salong ”Orm och fågel”, är ett lysande exempel på just detta. ”Att ha levt med naturen inpå knuten är något man bär med sig hela livet. De mörka skogstjärnarna, en korps läte och suset i trädkronorna i en i övrigt tyst skog, ger inspiration som leder till skaparkraft,” säger Linnéa och förklarar vidare om skulpturen:

Linnéa Popovic är en av flera konstnärer som ställer ut sina verk. Foto: Privat.

Annons

Annons

– Fågeln tar sats på ett blad för att flyga mot friheten, något vi alla strävar mot. Ormen jagar den och i det här fallet tänkte jag mycket på covid-19 som hotar vår frihet.

Linnéa arbetar gärna och helst i metall. Metallbitar, som annars skulle lämnas till återvinning som skrot, förvandlas till sköna konstföremål i hennes händer. Att se konst och skönhet i en metallbricka eller en rostig spik är en konst som Linnéa behärskar till fullo. I dessa tider med återvinning högt upp på agendan framstår Linneas konstverk som helt självklara.

– Metall är mitt kall, avslutar Linnéa och jag kan bara tacksamt konstatera att hennes kall är just det; att göra konst av metallskrot.

Linnéa Popovic alster "Orm och fågel". Foto: Privat.

Annons

Kerstin Olsson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy