Annons

Annons

Insändare
REPLIK: Dubbelspåret igen – nuvarande stationsläge överlägset andra alternativ

Signaturen Örjan W skriver om dubbelspåret genom Hudiksvall efter Jessica Schnells insändare Ostkustbanan riskerar förstöra vår stad.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

INSÄNDARE: Ostkustbanan riskerar förstöra vår stad

Dubbelspårets dragning genom Hudiksvall har diskuterats många gånger och trots att allt pekar på att externa stationslägen inte är att föredra, verkar många Hudikbor föredra det alternativet. Det är ca 250 meter mellan Magasinsgatan och Kålhagsgatan. Här behövs en breddning på 5-6 meter för att få plats med det nya spåret. Jämför det med en dragning runt staden på flera kilometer och vilken inverkan det skulle få. Att behålla järnvägen i centrum ger mindre påverkan än andra alternativ. Fyra kanske fem fastigheter måste rivas, men kan ersättas med nyare byggnationer. Hamngatan stängs och ersätts med en viadukt för att slippa bomfällningar. Storgatan och Kålhagsgatan blir kvar som över- eller underfarter.

Annons

Vill lämna någon kommentar till J S:s insändare. Tågen kommer inte att passera Hudiksvall i 250 km/tim utan persontågen stannar i Hudiksvall. Godstågen körs överhuvudtaget inte alls i några högre hastigheter utan har begränsningar beroende på tågvikt, bromsförmåga etc.

Annons

Buller och vibrationer elimineras mycket bättre nu än tidigare. Glöm inte att det redan går ca 50 tåg om dygnet genom Hudiksvall redan nu.

Att tycka att det är ett "ett fruktansvärt resursslöseri" tyder på att J S inte anser att man ska investera i Hudiksvalls tillväxt och framtid (om man nu vill det, de flesta Hudikbor verkar tveksamma).

Kattvikskajen och Västra hamnen kommer att vara helt bebyggt inom en 10-års period. Bostäder, skolor, hotell, handel av olika slag kommer att göra att tusentals människor kommer att verka här. Det gör det nuvarande stationsläget än mer centralt och attraktivt när staden växer söderut och mot havet.

Vill man ha en positiv utveckling för Hudiksvall är nuvarande stationsläge överlägset andra alternativ.

Vi har just nu en byggboom i stan med en tydlig framtidstro, så spana framåt, stå inte med händerna i byxfickorna, sparka i gruset och säg "ungdomen flyttar nog i alla fall". Det duger inte, gör vad som krävs.

Annons

Örjan W

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy