Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: Upprätta Rörberg till beredskapsflygplats!

Avsaknaden av fungerade flygplats i länet har lett till att inte en enda intensivvårdspatient har kunnat transporterats med flyg från Gävleborg under coronapandemin.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Så här ser Rörbergs flygplats, i Gävle, ut för några år sedan. Foto: Lasse Halvarsson.

Bild: Arkivbild

Annons

Detta försvårar självklart för Region Gävleborg att hjälpa andra regioner att ta emot patienter och inte minst att ta hjälp av andra regioner. Det tycker vi är allvarligt.

Region Gävleborg har ett ansvar att skapa de bästa förutsättningarna för våra patienter och tillgodose att de får den vård de behöver. Nu finns en unik chans att förbättra förutsättningarna men det brinner i knutarna.

Annons

Regeringen har gett Trafikverket i uppgift att se över de beredskapsflygplatser som finns i Sverige då vi i dagsläget har för få. På grund av coronapandemin har kompletteringar begärts in utifrån ett hälso- och sjukvårdsperspektiv.

Annons

Det är också uttryckt att dessa beredskapsflygplatser med fördel placeras nära stora akutsjukhus. Detta tillsammans med det faktum att Gävleborg är en av få regioner som inte har en fungerande flygplats är mer än skäl till att snarast påbörja arbetet på Rörberg innan det är för sent.

Beslut är tidigare fattat i Gävle kommun om att avveckla Rörberg som flygplats, då det enligt tidigare information inte funnits något behov av den. Nu har dock flera myndigheter uttryckt ett stort behov av att flygplatsen finns kvar, därför är det bråttom innan avvecklandet går så pass långt att den är bortom räddning.

Vi vill nu se politisk handlingskraft där majoritet och opposition står enade och jobbar tillsammans för att skapa bättre förutsättningar i Gävleborg och det är bråttom. Vi kräver att Region Gävleborg snarast avbryter avvecklingen av flygplatsen och begär att Gävle kommun kontaktar MSB för att påbörja arbetet att upprätta Rörberg till beredskapsflygplats.

Patrik Stenvard (M) Regionråd i opposition

Alexander Hägg (M) Regionråd i opposition

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy