Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nordanstig

Insändare
REPLIK: Svar till Ola Wigg om "uppsiktsplikt"

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kommunen har inte tagit tag i problemet trots vetskap om det sedan 2010, skriver insändaren.

Bild: Roxanne Nilsson

Annons

Håkan Larsson, boende i Mellanfjärden och före detta kommunpolitiker för Moderaterna, ger svar till Ola Wigg (S) efter replikskiftet om vattnet i Mellanfjärden.

INSÄNDARE: "Uppsiktsplikt" gäller den även i KS i Nordanstig?

Annons

Glad att du delar min och 264 ytterligare Mellanfjärdsbors oro, alla som undertecknat med överlämnat upprop "Rädda Mellanfjärden" till kommunen.

Annons

Din omtanke om Östersjön är bra, men borde vi inte i det här området bry oss mera om hur det står till med miljön i Bottenhavet. Den delen ligger ju betydligt närmare.

Läs 6 kap. kommunallagen. Uppsiktsplikten gäller även mot myndighetsnämnderna i de delar som inte gäller mot enskild person reglerad i lag till exempel omhändertagande, bistånd eller övrigt. Däremot kan ju en nämnd avstå från behövliga beslut och då gäller uppsiktsplikten.

I vanlig ordning försöker myndigheten/kommunen undkomma sina egna brister genom att påskriva att inga åtgärder vidtagits på grund av att miljökontoret inte larmat. Ansvaret är helt ditt och KS. Att miljökontoret har varit något för försiktig i sin rapportering har säkert att göra med medvetenheten om vem som är arbetsgivare, kommunen. "Var rädd om den sked som föder dig".

Ansvaret för det kritiska läge som råder i Norra Fjärden ligger helt och hållet på kommunens politiker och verkställande tjänstemän som trots vetskap om problemet sedan 2010 inte vidtagit några åtgärder.

KSO yttrade för några veckor sedan att ytterligare utredningar inte behövdes utan nu saknades bara beslutsunderlag. Varför då nytt förslag om utredning?

Påståendet om i startgroparna, dom borde ha varit vallgravar om man börjat 2010. Till Olas försvar, hans företrädare Stig Eng (C), Monika Olsson (S) har också negligerat frågan.

Annons

Vad som behövs omgående är beslut om förprojektering av igångsättning av lösning på problemet, ytterligare utredning om till exempel nedläggning av Jättendalsverket får ske under resan.

Håkan Larsson, boende i Mellanfjärden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy