Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Ytterligare ett konstverk i Trönö

Trönö har fått ett nytt konstverk, Träd in av Erik Olof Wiklund.

Detta är en läsartext.

Söderhamns spelmansgille spelade ute i solskenet under avtäckningsceremonin.

Annons

Efter gudstjänst där också Söderhamns spelmansgille medverkade med toner från sina olika instrument, fioler, bas, nyckelharpa och gitarr som fyllde kyrkvalven med melodier väl förankrade i bygden, samlades de närmare 60 besökarna i kyrkans atrium för kyrkkaffe. Därefter samling på kyrkans gästparkering där dagens stora begivenhet, avtäckningen av det andra konstverket i Trönös del av Konststafetten gick av stapeln.

Allt började med ett medborgarförslag 2015 från konstföreningens Anders Norén som påtalade värdet av allmän konst även utanför stadskärnan i Söderhamn. Tack vare medel från Sparbanksstiftelsen blev idén verkstad och i Hembygdsföreningarnas regi ordnades tävlingar i ytterområdena för att på varje ort via röstning bland inlämnade förslag utse ett konstverk.

I Trönö vann ett förslag med knapp marginal och i två år har nu statyn Upplyst pilgrim prytt sin plats vid bystugan. Men tanken väcktes snart om att även förslag nummer två skulle pryda sin plats i bygden, och främst tack vare Jan Eric Bergers kontaktnät och entusiasm gick det att finansiera även detta.

Annons

Annons

Konstnären Erik Olof Wiklund berättar om konstverkets tillkomst.

Valet av plats för konstverket föll ganska snart på kyrkans område med stora ytor mitt i byn och i samråd med församlingen gjöts fundamenten av Tisdagsgruppen i Trönö. För en oinvigd kan motivet med de stridande figurerna väcka frågor, men ursprunget finns på det skrin som tillverkades i Frankrike på 1200-talet och som föreställer de fyra män som mördade ärkebiskopen av Canterbury. Hur skrinet sedan kom till Trönö gamla kyrka lär vi aldrig få reda på, men att det flyttades till den nya kyrkan och var med i den stora kyrkbranden 1998, det vet vi, liksom att skrinet efter en skickligt genomförd restaurering nu är åter i den nya kyrkan.

Annons

Flera hundra år efter att skrinet tillverkades i Frankrike har samma stridsberedda män väckt fantasin och inspirationen hos den unge Erik Olof Wiklund från Alfta till att ge samma motiv en ny skepnad. Intill konstverket kommer också att placeras en skylt som informerar om bakgrunden och konstverkets namn - Träd in. Korta tal hölls av Birgit Lundgren, Jan Eric Berger, Anders Norén och konstnären Erik Olof Wiklund berättade om sina tankar och tillkomsten av konstverket, som fick stor uppskattning av publiken.

Annons

Vädrets makter var på vår sida den här dagen, blåsten hade mojnat och solen lyste över arrangemanget, vilket gjorde att Söderhamns spelmansgille kunde fortsätta med några melodier också under själva ceremonin vid avtäckningen.

Birgit Lundgren

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy