Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Berger hyllades med hederstitel och koskälla av hembygdsrörelsen

Hembygdsrörelsen i Hälsingland (Hälsinglands hembygdskrets) har äntligen kunnat samlas fysiskt till årsstämma med festhögtid.

Detta är en läsartext.

Jan Eric Berger, Trönö, hyllades med en koskälla, Kassören Karin Eriksson, Delsbo, avgick också som kassör. De har båda varit med i styrelsen i 20 år. Foto Eva Edström.

Annons

Det var Undersviks hembygdsförening som stod för fint värdskap. Ett 50-tal ombud hade samlats i den nya, trevliga hembygdsgården. Ombuden guidas först runt i de två nyuppförda byggnaderna.

Ordföranden Jan-Eric Berger hälsade sedan välkommen till årsstämman.

Hälsinglands hembygdskrets som äger Karlsgården i Järvsö, hade aktualiserat ägarfrågan, då gården står i stora renoveringsbehov. Styrelsen hade förslag på olika lösningar och efter diskussion fick de uppgift att kontakta olika instanser och undersöka hur man ska förvalta gården i framtiden. Karlsgården är av stort riksintresse.

Årsboken Hälsingerunor fyller 100 år i år. Boken kommen att bli ett utökat jubileumsnummer och den kommer att släppas i slutet av november på Edsbyns museum, som firar 50 års jubileum. Ett 30-tal författare kommer att medverka.

Annons

Ett 50-tal ombud träffades på Undersviks nya hembygdsgård. Här visas deltagarna runt och går information om föreningens aktiviteter. Foto: Jan Eric Berger.

Annons

Många olika aktiviteter har förekommit trots pandemin, bland annat har man haft digitala cafékvällar, arbetat med arkivfrågor, skrivit byaböcker, dokumentation och fotodigitalisering. Många uteaktiviteter och pilgrimsvandringar har också anordnats.

Jan Eric Berger, Trönö lämnade över ordförandeklubban till Sven Gunnar Englund, Skog. Berger kommer att vara kvar som redaktör för Hälsingerunor och valdes dessutom in som hedersordförande i styrelsen. Tidigare har avlidne prosten Börje Björklund, Järvsö, varit hedersordförande. Jan-Eric Berger avtackades med en koskälla och en minnesgåva. Kassören Karin Eriksson, Delsbo, som varit kassör i 20 år avgick också. Olle Andersson, Kilafors och Stellan Fagrell, Kårböle, lämnade också sina styrelseuppdrag. Alla hedrades också med minnesgåvor.

Annons

Jan Eric Berger, avtackar Karin Eriksson som lämnar kassörsuppgiften efter 20 år. Foto: Eva Edström.

Nya i styrelsen blev Susanne Klingefors, Forsa, Bertil Hult, Bollnäs, Eva Edström, Lindefallet och Göran Bratt, Rengsjö. Kvarstår gör Ninni Bagge, Järvsö, Örjan Tjärnström, Ilsbo. Gun-Marie Swessar, Alfta som ingår som ordinarie från att ha varit ersättare.I styrelsen ingår också åtta ersättare.

Annons

Karl Arne Zeider, Bjuråker och Lillemor Ohlin, Delsbo, valdes som revisorer.

Årsstämman avslutades med god middag, tacktal och högtid med musik i Undersvik kyrka, där bland annat prästen Lars Sahlin, medverkade.

Eva Edström

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy