Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Rådlunds kritik mot bristande dialog –Holmstrand ger svar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Stefan Westerlund, Elisabet Greek

Annons

Sista februari detta år stängdes bland annat KPR:s verksamhet. Anledningen sades, enligt kommunstyrelsen, vara att kontakterna med medborgarna skulle ske i en ny form av dialog. Det ansågs att KPR inte fungerade. KPR (för den oinvigde) består av representanter för PRO, SPF och SKPF. En betydande del av kommunens medborgare.

I skiftet februari-mars skickades en remiss ut, rörande bland annat hur en medborgardialog skulle kunna organiseras. Svaren gav upphov till en ombearbetning av förslaget.

Vad har hänt? Ingenting. Det naturliga hade varit att i stället för att som nu, stoppa all medborgarverksamhet (KPR), låtit KPR leva vidare och under tiden implementerat ett nytt forum (arbetssätt).

Den 14 juni hade representanter för KPR ett möte med kommunstyrelsens ordförande Marit Holmstrand. Med på mötet var också Lena Svahn. Marit Holmstrand lovade under mötet, att arrangera ett nytt möte med representanter från kommunen och KPR under augusti. Detta för att lösa det dödläge som uppstått.

Annons

Har ett sådant möte kommit till stånd? Nej. Kommer det att bli något möte? Frågan ska ställas till Marit Holmstrand.

Annons

Dialog är Marit Holmstrands nyckelord om man ska tro en insändare i LjP 2 juli. Efteråt har förståtts att dialogen gällde andra partier. Inte medborgarna.

Ekonomi i balans är viktigt. Ekonomi styr verksamheten i nämnderna, men verksamheterna genererar också ett ekonomiskt resultat. Viktigt är att verksamheten genomförs på ett sätt som gynnar medborgarna inte bara ur ekonomisk synpunkt. Det måste finnas tydliga mål, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt och det måste också finnas klara verktyg för uppföljning.

Hur verksamheterna i dag sköts, är en för medborgarna förborgad hemlighet.

Kurt L. Rådlund, före detta KPR

Svar direkt: Det stämmer att jag tillsammans med Lena Svahn, vice ordförande i kommunstyrelsen, träffade företrädare för KPR (Kommunala Pensionärs Rådet) den 14 juni. Vi hade enligt min bedömning ett bra samtal om KPR:s betydelse. Vi pratade också om vilka frågor som rådet ska ägna sig åt.

Diskussionen togs upp, precis som i insändaren, att KPR även ska ha möjlighet att ha synpunkter på omsorgsnämndens budget, vilket jag avfärdade. Det sköter valda politiker och tjänstemän.

Annons

Frågor kring våra äldre medborgares behov är naturligtvis lika viktiga som de kring våra yngre. Det är en av anledningarna till att en ny form kring dialog med våra medborgare, diskuterades av kommunstyrelsen under våren.

Annons

Vi lovade att arbeta vidare med de frågeställningar som togs upp på det mötet. Den 1 september hade jag ett samtal med Kurt Rådlund där jag framförde att vi vill ha ett bra underlag till fortsatt samtal innan vi bjuder in till möte. Som jag uppfattade det, var det Ok.

Svaret är att det kommer att bli möte. Det kommer att ske när det finns ett bra underlag att föra dialog kring.  Något annan har aldrig varit på tal!

Marit Holmstrand

Kommunstyrelsens ordförande

Ljusdals kommun

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy