Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Därför riskerar det senaste beslutet folkrörelsens framtid

PRO Gävleborgs ordförande Anita Walther tar upp hur Folkbildningsrådets senaste beslut cementerar det digitala utanförskapet i vårt samhälle.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Amanda Segerson

Annons

Om det digitala utanförskapet finns mycket att säga. Ett utanförskap som berör alla de, cirka, 1 miljon medborgare som saknar möjlighet att på olika sätt delta i samhällets digitala utveckling.

Många medborgare saknar av olika anledning både tillgång till och kunskaper om datorer, smartphones och internet. Nu har den statliga myndigheten Folkbildningsrådet, genom ett beslut, tagit medborgare ytterligare steg från möjligheten att kunna vara delaktiga i rådande samhällsutveckling.

Från och med år 2022 måste alla cirkelledare i studieförbunden rapportera in sin cirkel digitalt. Det innebär att alla cirkelledare måste ha bank-ID och tillgång till dator eller smartphone samt internet.

Folkbildningsrådets beslut om digital redovisning av deltagare i studiecirklar visar på bristande insikt om svenskt folkrörelsearbete, där de flesta cirkelledare är ideella och många av olika skäl lever i en verklighet utan tillgång till den digitala världen.

Annons

Med myndighetens beslut försvåras PRO:s viktiga arbete med folkbildning. Det kan dessvärre resultera i att verksamheten med studiecirklar blir omöjlig att upprätthålla i samarbetet med folkrörelsens ABF, där PRO är medlem.

Annons

Då har det offentliga samhället – ytterligare – lyckats stärka det digitala utanförskapet.

Anita Walther, ordförande

Kristina Berg, studieorganisatör PRO Gävleborg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy