Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Byavandring i Vågbro

Detta är en läsartext.

Deltagarna anländer till Herrgårdstägten i Vågbro och den efterlängtade Byavandringen. Den senaste ägde rum för kanske 30 år sedan. Foto: Sture Claesson

Annons

En historisk Byavandring lockade 57 vetgiriga Vågbrovänner på augustis sista sköna dag till en tre timmars rundvandring. Arrangerad av Norrala Hbf, under ledning av ordf. Gunilla Häggbom och medlemmar i Vågbrogruppen av DiBiS (Digital Bild i Söderhamn).

Start från Herrgårdstägten till Vågbroberget där Vågbroborgen låg i början av 1300-talet enligt den arkeologiska utgrävning som gjordes 1993. Nästa stopp var vid Vågbro Herrgård med dess rika historia, "Bruket" som platsen benämndes innan det blev "Vågbro". Längre tillbaka nyttjades vattenkraften i ån till kringliggande byars linberedningsverk och kvarnar och 1775 anlades ett tegelbruk, som sedan, i byggmästare Jacobssons ägo, levererade tegel till byggnader som Trönö kyrka, Lötskolan med flera.

Vi gick vidare förbi kvarnen, som drevs av mjölnaren Albin Gramer och vars son Olle, sedan kvarnen brunnit 1956, byggde om till verkstad med tillverkning av sprängmattor och dörrmattor av gamla bildäck. Här låg också "Hyveln" och en brukskasern, båda i dag bostadshus. Men på 1940-talet startade en stockholmare tillverkning av klädnypor, som lär ha exporterats till Cuba och användes när tobaksblad skulle torkas.

Annons

Annons

Vågbro Herrgård t.v. Den vackra stenbron byggdes 1887 och revs 1957. T.h. vattenrännan till sågen och i bakgrunden Vågbroberget där Vågbroborgen låg på 1300-talet med uppgift att skydda den Kungsgård som anlades vid den tiden.

Sedan till Nya vägen där villorna började byggas på 1950-talet och ner till badplatsen Lillhar’n med fikapaus. Nästa station var området vid f.d. L.E. Larssons snickerifabrik. Där anlades en Hockeyrink när Vågbro sportklubb, VSK, bildats 1957. Här vid Lötån låg också Lastageplatsen, som hade sin storhetstid på 1800-talet. En bit nedströms arrangerades långt senare det populära "Vågbronappet", som startade omkring 1960 och var en inkomstkälla för VSK under många år.

Gruslastningen i Vågbro 1916-1917. Gruset skulle till den nya Marma Brädgården. Man byggde en järnväg på 200 m ner till Lötån och ett ånglok lånat från Marma Brädgård drog tippvagnar med grus till pråmar som bogserades på Lötån till Marma Brädgård.

Annons

Annons

Tillbaka gick vi via Estomatic, vidare till grustaget varifrån grus kördes på järnväg med ånglok till lastageplatsen för vidare transport till Marma brädgård som fyllnadsmaterial. Vi kom sedan till affärer och Centrumhuset, gamla Lötskolan från 1897 som senare också användes till flera andra verksamheter men som revs 1982. Mitt emot låg Vågbrotvätten med bastu. Strax efter låg minigolfbanan som Bertil Persson utökade sin lanthandel med. Vidare berördes, mer eller mindre, kiosker, logdanserna på Vikmansgården, Vågbrohemmet, Centralskolan, 'som ersatte åtta skolhus' och invigdes 1952. Forslunds smedja och Lundqvists slakteri innan gropen fylldes in och Koppartrans byggde sin bensinmack, Betelkapellet, Vågbrokyrkan.

Flera deltagare bidrog under färden med sina minnen, vilket ytterligare levandegjorde denna byavandring.

Sture Claesson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy