Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Skön sensommardag vid Råbergskvarn

Detta är en läsartext.

80 meter tyg stampades av Skattungekursen under dagen. Bild: Eli Hynne.

Annons

Vadmal är ett slitstarkt och hållbart ylletyg som var mycket vanligt i äldre tid. Genom stampning, det vill säga mekanisk bearbetning, fick tyget en filtliknande struktur och blev mycket slitstarkt. Vadmalen var ett funktionsmaterial med stor betydelse för människor liv och arbete.

På 1860-talet anlade bröderna Elias och Gustaf Eliasson från Östra Råberget, i den del av Orsa finnmark som hör till Ljusdals kommun, en vadmalsstamp vid Sandsjöån några kilometer från byn. Den är i dag en av mycket få bevarade vadmalsstampar i landet, och till det en av dem som ännu är i bruk. I närheten av stampen finns också den skvaltkvarn som gett platsen dess namn, Råbergskvarn.

Både kvarn och stamp har restaurerats till ursprungligt och funktionsdugligt skick av Orsa Besparingsskog. På Orsa finnmark finns många besöksvärda platser och Råbergskvarn är en av dem.

Annons

En ränna i trä leder vattnet till kvarnen. Bild: Eli Hynne.

Annons

Lördagen den 28 augusti ägde årets kvarn- och stampdag rum vid Råbergskvarn. Stampens taktfasta dunk genljöd i skogen när elva unga elever från Skattungekursen vid Mora folkhögskola under ledning av läraren Berit Zetterqvist stampade 80 meter ylletyg i vackra nyanser. Kvarnen var också den igång under dagen och där kunde man köpa nymalet mjöl av Johan Smids från Orsa Kvarn.

Kvarnen har funnits vid Sandsjöån i mer än 150 år. Bild: Eli Hynne.

Annons

Berit berättade att stampen även hade körts vid ett tidigare tillfälle under sommaren, i mitten av augusti. Då stampade deltagarna i en sommarkurs vid folkhögskolan egenhändigt vävda tyger. Och för eleverna vid Skattungekursen kommer under hösten ett kursmoment där de syr kläder av den vadmal de själva tillverkat.

I den fina sensommardagen tog många tog tillfället i akt att besöka Råbergskvarn. Gamla och nya vänner möttes – för en del är detta en årlig vana och andra lade kanske grunden till en ny tradition. Några besökare kom från Norge. För dem hör platsen vid Sandsjöån till de givna besöksmålen vid en tur till finnmarken på den svenska sidan.

Annons

Eva Jernqvist

Färdig vadmal i fin miljö. Bild: Eli Hynne.

Annons

För ett bra resultat rullas det stampade tyget flera gånger, här för hand. Bild: Eli Hynne.

Tyget rullas med hjälp av en särskild ställning. Bild: Eli Hynne.

Annons

Annons

Man turas om med sysslorna. Inne i stampen behövs hörselkåpor. Bild: Eli Hynne.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy