Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Kolmilan i Långhed har puffat klart

Årets kolmila i Långhed, norr om Alfta, puffade på i fem dagar innan den kunde rivas och ”världens bästa kol” kunde tas om hand och packas i säckar.

Detta är en läsartext.

Annons

Att jobba med kolmila är verkligen ett hantverk där noggrannhet är ett viktigt ledord. Dels för att tillverka bra kol, dels också för att veden just ska kola till kol och inte brinna upp.

I Långhed har man mångårig tradition kring processen och även i år drevs tillverkningen som en studiecirkel. Gänget har träffats många gånger för alla de olika momenten. En av höjdpunkterna var förstås att tända kolmilan som gjordes fredagen den 13 augusti, där inramningen var sång och musik. Det var Helen Sundell som bjöd på låtar av Dan Andersson och gav oss hans livshistoria på ett fint sätt. Föreningen serverade nygräddade kolbullar och härligt kaffe till de många nöjda och intresserade gästerna.

Annons

Årets kolmila tänds och Fredrik och Håkan följer milan ovanifrån framtill dess att den stängs och ska börja kola. Sen är det livsfarligt att vara där uppe. Foto: Margareta Englund.

Annons

Fem dagar efter tändningen var det dags för rivning och att sprida ut kolet. Nu var det viktigt att se till att det inte brann utan att vattna på. Vädrets makter hjälpte till detta år. Sen ska kolet torka och på sjunde dagen så hade vind och sol gjort kolet perfekt, så kolmilegänget kunde packa kolet i säckar. Det blev drygt 140 säckar som nu kommer att säljas i samband med årets Skördefest.

Att riva en kolmila är ett riktigt svart jobb. Tur det finns dusch nuförtiden. Foto: Håkan Englund.

Skördefesten är på lördag den 4 september och i år blir det extra många aktiviteter. Långheds idrottsförening, byamän och bygdeförening samverkar och det blir invigning av Hälgeparken. En park som byggts tillsammans som ett gemensamt projekt för att främja rörelse. I samband med invigningen kommer Hälges nuvarande tecknare Alan att komma och tanken är att Lars Mortimers barnbarn ska inviga parken med ett luftgevär i handen från ett älgpass vid bygdegården! Det blir fest.

Årets ”världens bästa kol” är packad och redan nu planeras nästa mila. Maj 2022 startar jobbet. Foto: Håkan Englund.

Inne i bygdegården kommer Manfred Enoksson, känd bagarprofil inom surdeg och fullkorn, att lära ut och samtala kring varför surdeg och gör vårt bröd så gott. Ute blir det försäljning av lokala produkter, hamburgare, kolbullar och café såklart. Vi hoppas på solsken och att det regn som kommer är föreningarnas godisregn. Välkomna!

Margareta Englund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy