Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrala

Insändare
INSÄNDARE: Dokumentär om två Söderhamnsprofiler

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Paul Brändström är en av två personer som skribenten önskar att det skapas en dokumentär om.

Annons

Jag tycker det borde göras en dokumentär om två Söderhamnsprofiler från sjuttio och åttiotalet, nämligen Paul Brännström och Bengt-Gunnar Eriksson, innan alla är borta som var aktiv på den tiden.

B-G E. var mannen som säkrade att Rundvirke AB, Söderhamns Hamn och Stuveri AB samt Cementa fortfarande är verksamma företag i kommunen.

Paul Brännström var grundare till Bergvik Sweden AB samt Söderhamns Innovation AB.

Annons

Annons

Många funderade hur Paul tänkte som skickar yngste sonen Peter till USA för att skapa en marknad för ställverksgolv, minns jag inte fel fick han två år på sig. Med facit i hand var det en mycket klok satsning, efter den resan säljs det ställverksgolv över hela världen.

För övrigt var Paul en mycket bra mentor för yngre entreprenörer, som gav Söderhamn många fina företag. Tror inte så många vet att Paul stöttade Olle Råbom i starten, som blev ett stort Hudiksvalls företag ”Råsjö Gruppen”.

Eftersom jag själv arbetade för B-G E. i fjorton år, vet jag betydligt mera om honom än Paul. Men båda dessa herrar skapade något på sin tid, som fortfarande är framgångsrikt.

Förutom ovan nämnda sponsrade båda idrottsrörelsen med fokus på ungdomsverksamhet, de startade Söderhamn Mässan 1983, vilket ledde till att Söderhamnsandan bildades. Bernt Wixner var också en av mässaktörerna. Paul och Bengt-Gunnar bildade Brobergs supporterklubb, andra viktiga aktörer i den ideella verksamheten var Assar Jonsson (mackägare i Vågbro), Allan Hedberg (färghandlare) och Bernt Wixner (NCC).

Finns så mycket jag skulle vilja skriva men det blir alldeles för långt. Måste ändå nämna Hans-Olov Olsson, som var kommunalråd på den tiden. Hans-Olov arbetade i princip helt med näringslivet och stöttade verkligen Söderhamns företag. Han kom på sin cykel med en bullpåse då och då, till oss på åkeriet kom han runt sex på morgnarna när personalen samlades för en kopp kaffe och få dagens arbetsuppgifter.

Annons

Annons

Finns det ingen ersättare till Olle Häger, som kan göra en dokumentär från sjuttio och åttiotalet? Snart är vi inte som många som minns. Det fanns naturligtvis flera framgångsrika män och kvinnor än Paul och Bengt-Gunnar, min upplevelse är trots allt att det var de som skapade något för framtiden i Söderhamn under ovan nämnda årtionden.

Det är viktigt att känna till historien, för att vi ska utvecklas vidare i positiv riktning.

Olle Persson, Norrala

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy