Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Hälsingland runt med buss bjöd på Jim Reeves och andra sevärdheter

En varm augustidag åkte 45 PRO medlemmar runt i Hälsingland med Lönns buss. Efter att ha åkt genom bland anant Trönödalen och förbi många kända hälsingegårdar gjordes dagens första fikastopp i ”Byn”.

Detta är en läsartext.

Annons

Jim Reeves museet i Voxna blev det första besöksmålet riktiga besökmålet. Ingen av resenärerna hade varit där tidigare. Muséet är det enda av sitt slag i hela världen.

Byggnaden, som tidigare har varit järnvägshotell, köptes av en familj för några år sedan. Ägaren hade länge varit samlare av Jims musik och även olika föremål från hans liv. Den nedersta våningen i huset blev museum år 2007 och vid guidningen fick vi se många olika föremål som Jim använt under sina 20 år som artist.

Vi fick naturligtvis höra berättelsen om hans liv och den tragiska flygolyckan som tidigt avslutade hans liv. Där fanns fina originalfotografier på Jim, hans bilar, skivomslag med mera. En del av Jims privata artistkläder och tillhörigheter i original fanns också att beskåda på väggar och i skåp. I bakgrunden spelades några av Jims kända, bland annat ”Adios Amigo”.

Annons

Karin, Örjan, Börje och Lars leder allsången vid Vinströmmen.

Annons

En god lunch med olika rätter i en harmonisk miljö på Voxna herrgård gav resenärerna ny energi. På de övre våningarna väntade ett antal kända personer i form av vaxdockor på oss. Naturligtvis fick vi ta del av de historier som hänt på herrgården. Guiden berättade även om bakgrunden till Voxna bruk och om järnbrukens tid i Hälsingland.

Naturens förunderliga skapande kunde vi avnjuta vid Vinströmmen där Voxnan ringlade sig fram långt nere i ravinen. En fantastisk plats för fiske och vandringar. Resenärerna passade på att njuta av kaffet i naturen och avsluta besöket med att sjunga allsång.

PRO besökte också Jim Reeves-museumet. Fotograf: Maj-Britt Norlander.

Annons

För att få uppleva en annan del av historian gjordes ett besök vid det vackra vita Mattsmyra kapell. Prästen berättade om kapellets tillkomst 1891, det speciella sadeltaket med takryttare och en fristående klockstapel. I detta unika nygotiska kapell firas gudstjänster på somrarna och på vintern är julottan med levande ljus en populär kyrklig högtid. På kyrkogården framför kapellet besöktes Lim Johans grav och besökarna uppmanades av prästen att se hans verk på Edsbyns museum.

Annons

Ett annat stopp på utflykten var Mattsmyra kapell. Fotograf: Maj-Britt Norlander.

Chauffören Larsa Lönn styrde därefter vidare förbi Loos och Färila ner till Ljusdals centrum som hälsade gruppen välkommen till vernissage. Det blev överraskande att se alla färgstarka väggmålningarna som tillkommit det senaste året.

Annons

Maj-Britt Norlander

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy