Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
INSÄNDARE: Att planera för problem

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fredrik Röjd (LB) anser att politikerna behöver tämka om för att det inte ska bli för stora grupper i förskolan.

Bild: Linda Shanwell, Carole Tärnudd

Annons

I ett sunt och välskött demokratiskt samhälle krävs det att det finns tydliga lagar, regler, bestämmelser och riktlinjer för att allt ska fungera på ett bra sätt. Det tror jag att alla vuxna människor förstår.

Skolverket är en statlig myndighet som på uppdrag av Sveriges regering och riksdag har att ge riktlinjer och råd till rikets samtliga förskolor, grundskolor och gymnasieskolor samt ett antal skolformer till.

Annons

Annons

När det gäller riktlinjerna för förskolan så säger de att barn i åldern 1-3 år ska vara i barngrupper (ofta kallade avdelningar) om maximalt 12 barn. För barnen i åldern 4-5 år är det enligt samma myndighet okej med maximalt 15 barn. Ett högt räknat snitt om man räknar på samtliga 5 åldersgrupper blir då 14 barn per barngrupp/avdelning. Att ha fler barn än vad dessa riktlinjer säger påverkar verksamhetens kvalitet negativt och kan rent av vara skadligt för barnen.

Lillhaga förskola skulle det nu ha gått just 14 barn, men det ansåg två ledande centerpartister i en insändare den 18 mars i år vara på tok för få barn. Det verkar som att Ljusdals kommun har en ”annan slags” kvalitetsbegrepp än Skolverket.

Den 14 december ifjol tog kommunfullmäktige beslut om att bygga en 6-avdelningsförskola i Ämbarbo. Räknar vi med det höga snittet 14 barn per avdelning blir det max 84 barn. Räknar vi att det bara är de yngsta barnen hamnar vi på max 72 barn.

Att dividera med en annan faktor än 6 låter sig inte göras, då fullmäktige har beslutat att det ska vara 6 avdelningar och ingen annan än kommunfullmäktige själv kan ändra på det.

Annons

När jag frågar kommunens skolchef om hur många barn man räknar med på den nya förskolan får jag ett tydligt och skriftligt svar: 90 till 120 barn! Detta ger alltså mellan 15 och 20 barn per avdelning. För de yngsta barnen alltså mellan 3-7 kamrater mer än vad som är stipulerat.

Kommunens styrande: S, MP med stöd av C verkar vilja planera för problem.

Fredrik Röjd, Ljusdalsbygdens Parti

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy