Annons

Annons

Spåren finns kvar

LjP:s chefredaktör: Hjälp oss hitta spåren av gammalt liv

Ljusdals-Posten lanserar nu den nya serien "Spåren finns kvar" där vi berättar om platser som haft en stor betydelse för livet förr. Chefredaktör Christian Höijer efterlyser hjälp med tips av läsarna.

Christian Höijer, LjP:s chefredaktör.

Bild: Anders Nordlén

Annons

Förmodligen är det ett tecken på stigande ålder. För ju äldre jag blivit, desto mer sentimental och romantisk känner jag mig över livet som finns där framför ögonen.

Läs även: Olle Rosell minns linbanan över Edeforsen: "Var som att sitta i en gunga"

Aldrig brydde jag mig om historien när jag var 20, då var allt fokus här och nu eller riktat framåt. Nästa klackspark, nästa fest. Inte hade jag ork att fundera värst mycket över bedagade brukssamhällen och vad det en gång betytt.

Det där har förändrats.

När Ljusdals-Posten fyllde 100 år 2014 gjorde tidningens dåvarande reporter Lasse Sundberg en bok som fick namnet "100 år av ögonblick". Tidningens chefredaktör vid tiden, Gunilla Kindstrand, skrev följande rader i förordet till boken som jag gillar mycket:

Annons

“Da-dong, da-dong, da-dong.

Det finns en självklar rytm i Ljusdal. Timmertågens dunkande.

Annons

Rälsen är en pulsåder och själva förutsättningen för livet i köpingen.

Massaved, stolpar, sågade trävaror, flis, träkol, snickerier. Ljusdals doft är skogens friska.”

Timmerbröt på Ljusnan.

Varje dag när jag kliver ur bilen känner jag den där doften av trä, som varit så signifikant för livet här. Och ute i Ljusnan finns spåren kvar av de förstärkningar som byggts för att flottningen skulle flyta så fri från att "bröta samman" det bara gick.

Flottningen är bara ett exempel på något som skulle kunna ta plats i vår nya serie “Spåren finns kvar” här i LjP. Vi söker helt enkelt efter spår av det som tidigare fyllde viktiga funktioner i samhället, men för att det ska bli bra behövs så klart bildmaterial och personer som vi kan intervjua. Först ut är den otroligt maffiga linbanan över Ljusnan vid Edeforsen i Järvsö.

Annons

Annons

Vi spanar givetvis själva här på redaktionen och har förberett material. Men för att serien ska långvarig, och så där bra som vi vill, så behöver vi din hjälp. Har du intressanta spår från förr som förtjänar att berättas så tveka inte att höra av dig till oss. Du når vår reporter Stefan Westerlund på stefan.westerlund@helahalsingland.se eller ring på 0651-58 50 56.

Doften av trä ligger djup i skogskommunen Ljusdal.

Bild: Elisabet Greek

Tidigare krönikor av Christian Höijer:

Blå berg, röda stugor – och en dyrköpt erfarenhet på Ljusnans vatten

Annons

Skolkampen – journalistik när den är som viktigast

Annons

Tjuvarna i Ramsjö håller inte Capone-klass

Ingen depp trots minitapp för 2021 – nya LjP växer

Till sist kom tiden ikapp Bosse Hedin

Kvar efter branden finns bara massor av frågor

Losbornas kampseger är årets händelse 2020

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy