Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Karin och Sigvard Bodin, Norrala

Foto: Privat

Annons

Hembygdsforskaren och banktjänstemannen Sigvard Bodin, avled den 3 juli i en ålder av 86 år, och den 6 juli avled hans hustru, kyrkokamreren Karin f. Åström, i en ålder av 78 år, båda från Snarböle i Norrala.

De sörjes närmast av barnen Maria och Lars med familjer. Dottern bosatt i Ockelbo och sonen på hemgården.

Sigvard var född i Snarböle och tog studenten i Söderhamn. Han gjorde sin militärtjänst på Strömsholm. Som ung började han arbeta på SE-banken i Söderhamn, hans enda anställning. Han avgick vid 58 års ålder i samband med att banken omorganiserades. Därefter ägnade han sig åt hembygdsforskning.

Karin var född i Njurunda och utbildade sig inom Posten. Hon arbetade som postexpeditör på flera orter innan hon kom till Posten i Söderhamn. Där träffade hon Sigvard, kanske då han skulle uträtta bankärenden på Posten. Senare började hon på pastorsexpeditionen i Norrala och var kvar till 2005. Efter detta ordnade hon upp församlingens arkiv.

Annons

Annons

Karin och Sigvard Bodin. Foto: Privat

Sigvard började tidigt med släkt- och hembygdsforskning. Han var engagerad i Hälsinglands hembygdskrets, bland annat dess kassör i många år samt redaktör för Hälsingerunor 1971–2000. Han var också styrelsemedlem och ordförande i Norrala hembygdsförening. Sigvard kände hembygden och anordnade utflykter och guidade vid byvandringar. Som bankman blev han vald som kassör i många föreningar. När någon i Kungsgården frågade honom om att ta ett sådant uppdrag, svarade han att han redan var kassör i sju föreningar.

Sigvard sjöng i Norrala kyrkokör och Kungsgårdens manskör under en stor del av sitt vuxna liv. Han var också kunnig om växter och fåglar och ledde fågelkurser under 1950-talet.

Sigvard var en mycket flitig skribent. Han gav ut 25 småskrifter inom Norrala hembygdsförening. I Hälsingerunor hade han 64 artiklar. Han skrev också i Alir Anor, i Kustnytt och i församlingsbladet Staffansbygden. Han var medlem i Centerpartiet och medverkade i tidningen Centersyn. Listan över Sigvards engagemang kan göras mycket längre än så.

Sigvard fick flera utmärkelser, däribland Söderhamns kulturpris 1980, hedersbelönades av Hälsinge Akademi 2004 och fick hedersomnämnande för värdefulla insatser för Söderhamns kulturliv 2017.

Sigvard och Karin flyttade från Snarböle till före detta Kyrkskolan i Norrala 2009. Sigvard vistades den sista tiden på Forsgården och Karin bodde kvar på Kyrkskolan nästan till att hon avled.

Hembygdsrörelsen och föreningslivet saknar en mycket uppskattad, klok och noggrann vän.

Hälsinglands hembygdskrets

Jan-Eric Berger, ordförande

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy