Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaJärvsö

Christian Höijer
Blå berg, röda stugor – och en dyrköpt erfarenhet på Ljusnans vatten

På söndag får alla prenumeranter i Hälsingland en extra e-tidningsbilaga med det fyndiga namnet Svemester. En superguide fullspäckad med tips från Bonnier News Locals alla titlar från Övik i norr till Ystad i söder.

LjP:s chefredaktör Christian Höijer tjuvstartar här med en historia på Ljusnans vatten som han egentligen bett sina vänner ta med sig i graven.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Christian Höijer.

Bild: Anders Nordlén

Annons

Det finns en sak man aldrig ska göra: sälja motorgående fordon till kompisar. Med det sagt så sålde jag min båt till en av mina närmaste vänner. Han hade legat på eftersom den smidiga båten passade som hand i handske vid hans stuga på Ljusnans östra strand ett stycke norr om Vallsta.

Båten, en Särki HT med 50 hästars Evinrude. Fina grejer. Hade inte vållat mig några bekymmer på annat sätt än att den var lite rank för färder på havet. Det senare var också argumentet min vän hade när vi gjorde affär. Att hon skulle trivas bättre på Ljusnans milda sötvatten, skyddad från vind av dalgången.

Kort därefter var det premiärtur. Jag skulle överraskas med hemlig resa till Järvsö eftersom jag fyllt jämnt samma år.

Annons

Det är Hälsingland som i en sång av Tomas Andersson-Wij, solen ger guldstänkt värme, bergen är blåare än safir och ängarna gröna som smaragd. Från vattnet blir allt perfekt. Man ser liksom inte att familjen Olssons trädgård bär rättshaveristiska spår, med högar av gamla verktyg och skrot. Allt man ser är är en röd stor härlig hälsingegård i rött, och sommaren är lika härlig som evig.

Annons

Förbi Långön in i Tevsjön och vi vinkar till en mängd familjer som är ute och myser på sina flottar. Evinruden spinner så som jag minns henne.

I Järvsö blir det sen lunch på lokal, följt av en promenad upp på Öjeberget där vi fascineras av att den nya trenden faktiskt slagit igenom: Liftarna är öppna och folk hojar nedför med sina mountainbike-monster. Historien har, som ni förstår, några år på nacken.

När vi tröttnat på lupiner, mjölkört och cyklister hasar vi nedåt båthamnen i Järvsö igen. Evinruden vill inte hoppa igång, och vi konstaterar batteriproblem.

Ett mackbesök per taxi, och ett nytt batteri senare, kan vi styra mot Torön för kvällens middag. Livet leker när färden plötsligt bryts av ett olycksbådande ljud. Evinruden skramlar till som en symfoniorkester i fullständig osynk. Och det fruktansvärda oljudet följs av en ännu värre tystnad.

Vi är tre män som stirrar på varann medan Särkin tappar fart och snart driver för vind. Jag känner ansvar för situationen. Tusen tankar far i huvudet, och jag spelar livet i retur till den olycksaliga konserveringen av motorn hösten innan. Jo, det kunde nog vara så att jag inte fyllde upp med ny olja i växelhuset, att det var något jag skulle göra inför sjösättning, men som jag… ja, ni fattar.

Annons

Växelhuset var alltså i ordning ungefär som en ostädad vedbod. Färden var över. Eller över? I sanning flöt vi nu vind för våg i sakta mak söderut med Kossholmen på babords sida och Lörstrand på styrbords sida.

Annons

Våra val var: 1) Använda den veka paddel som fanns med båten, eller 2) sitta lugnt i båten eller 3) hoppa över bord, simma i land och låtsas som att detta aldrig hänt.

I vår rådlöshet visade sig svaret vara ett fjärde alternativ. Snart bogserades vi nämligen in till Torön av en snäll familj med flotte.

Restaurangen var givetvis stängd när vi anlände – och den goda stämningen hade onekligen fått sig en törn.

Ekipaget tog jag med hem och lät laga, att köra utan olja blev en dyrköpt erfarenhet som jag knappast lär göra om.

Men om ni nu undrar så puttrar Särkin fortfarande runt i Ljusnans farvatten redo för nya äventyr.

Järvsö kyrka.

Torön, restaurang invid Ljusnan söder om Järvsö.

Bild: Arkivbild

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy