Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Angående "Vindkraftpark Storgrundet" i Söderhamns kommun

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Hanna Persson

Annons

Vi stugägare/sommarboende på ön Storjungfrun är djupt oroade för vad den planerade vindkraftparken vid området kring Storgrundet kan innebära.

Vi, liksom de flesta andra, upplever ön som en utpost där Finland är närmaste granne i öster. Det ger en speciell känsla av frihet och möjlighet till avkoppling utan störande inslag annat än måsskrik och ljudet från en och annan båt.

Nu planeras en vindkraftpark om 51 st vindkraftverk där de närmaste befinner sig endast 4 km från ön. De kommer att täcka en 86 grader stor sektor. Från ön kommer detta att upplevas som ett högt staket. Ett staket som dessutom både väsnas och blinkar.

Sedan 2000-talets början har Söderhamns kommun satsat mycket, i form av personella resurser och skattemedel, för att göra Storjungfrun, med dess unika karaktär och läge, samt delar av Söderhamns skärgård tillgänglig för alla. Det resulterade bl.a. i att fyra övernattningsstugor byggdes på Storjungfrun och att den s.k. förläggningen rustades upp. För närvarande rustas också en stuga vid Toppartall – Storjungfrun. Stugor har även uppförts på andra öar.

Annons

Annons

Kommunen har också investerat i båtar för service av dessa anläggningar och för turisttrafik.

Som turist, som tillfällig besökare och som sommarboende hänförs man lätt av utsikten mot den obrutna horisonten och under augusti och september njuter man gärna av stjärnhimlen utan störande ljus från samhällen eller industrier. Här har man också möjlighet att uppleva hur tyst det kan vara eller hur naturen normalt låter.

Den nu planerade vindkraftparken kommer att abrupt bryta den obrutna horisonten så att endast två mindre delar kan anses som obruten horisont.

Realiseras planerna på vindkraftpark "Utposten 2" växer den samman med vindkraftpark "Storgrundet" i söder.

En stor del av kraftverken kommer att förses med med blinkande, relativt kraftigt ljus. Varje kraftverk kommer att generera ljud (oljud).

Söderhamns kommun bildade 2014 ett naturreservat över och kring Storjungfrun. Reservatet som sådant täcker både landytor och ett maritimt område kring ön. Landytorna utgör endast ca 30 % av hela naturreservatet, resten är havsbottnar.

Vid bildandet av naturreservatet poängteras öns höga naturvärden och dess betydelse för turism och allmänhet med goda möjligheter till rekreation samt de unika maritima miljöer som finns på havsbottnarna kring ön.

Vid en etablering av en vindkraftpark i öns närhet befarar vi att grumlingen av vattnen och grumlingens utbredning kommer att täcka havsbottnarna nära Storjungfrun med ödeläggelse av naturreservatets maritima del som följd.

Annons

Det finns inga intäkter för Söderhamns kommun i form av skatter från el-produktionen eftersom skatt på el betalas av konsumenten i den kommun där den förbrukas. Detta gäller i Sverige, förbrukas elen utomlands betalas ingen skatt i Sverige.

Annons

Vid samrådet talades det om ett behov av ca 20 servicetekniker men inte som ett löfte och de kan förmodligen flyttas till nästa aktuella vindkraftpark.

Vi förutsätter att Söderhamns kommuns politiker kommer att beakta de satsningar som redan gjorts i havsbandet och låta kommunen skörda frukterna av det man tidigare sått innan man ger sig in i vindkraftsprojektet som troligtvis kommer att hämma turismen, kraftigt försämra miljön för oss sommarboende och kanske ödelägga havsbottnarna i naturreservatet för lång tid framöver.

Vi förordar att Söderhamns kommuns politiker verkar för att vindkraftparken förläggs betydligt längre ut till havs än vad som nu projekteras.

Styrelsen för Storjungfruns Hamnförening

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy