Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Ekoby i Bergsjö får miljöpris

Detta är en läsartext.

Annons

23 maj – i hänryckningens tid mellan hägg och syren - for Angelica, Eva, Anders, Ove, Sture och jag till Ekobyn Bålarna i Bergsjö. Ekobyn får miljö- och solidaritetspris för 2021 i form av 2000 kronor och tillhörande diplom.

Ekobyn firar i år 30 år. Samma familjer som grundade byn för att bo nära naturen, odla, äga och sköta skog, ha djur och leva i gemenskap bor fortfarande kvar. Gemensamt äger medlemmarna, i form av en ekonomisk förening, 40 hektar skog.

Vi tog en promenad i den vackra och välskötta skogen med Anders – en av bymedlemmarna. Inga kalhyggen här, utan man avverkar med långsiktig hänsyn till skogen och naturen och satsar medvetet på lövskog. Varje år har man vedhelg. Ekobyn ligger vackert invid Storsjön och vid stranden hade man uppfört en åttakantig bastu i trä med samlingsrum och brygga nedanför. Efter besök i bastun styrde vi kosan till den gemensamma bagarstugan, också den vid stranden. Här har byns allkonstnär Sven byggt en bakugn där vi fick grädda pizza som Catarina hade förberett ingredienser till. Till pizzan fick vi dricka öl bryggt i Ekobyn. Här delade vi ut MoS-priset till Sven Qviberg.

Annons

Annons

Motivering till priset: Ekobyn Bålarna är en väl genomförd vision som visar hur dess medlemmar kan leva ett hållbart och ekologiskt liv i samklang med naturen.

Ulla G. Jonsson, ordförande Miljöpartiet Hudiksvall/Nordanstig

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy