Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Vansinnigt transportsätt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Som ett exempel på ett ur volymaspekt totalt vansinnigt och helt värdelöst transportsätt, kan man som typexempel, visa vad en enkel mediaprodukt åstadkommer vid transport från A till B. Detta gäller vid transport inom Sverige. Hur godsets resa ser ut fram till butiksdisken är inte bekant, men det lär ju knappast vara mer kostnads- och utrymmeseffektivt.

Av en mediaprodukt med volymen 18 liter ser dess volymanspråkstagande på följande vis:

Inre förpackning: 52 liter (289 procent), yttre förpackning, det vill säga transportförpackning: 135 liter (750 procent), luftkuddar: 140 stycken á 0,5 liter (135 procent), frigolitstöd: 4 stycken á 1 liter (22 procent), kartong med smådelar: 1 stycken á 1 liter (7 procent). Spännband: 4,5 meter.

Av dessa produkter är cirka hälften fossilt material (oljeprodukter) och resterande biogent material, det vill säga utarmar våra skogar, för att vi ska surfa, mejla, messa i vår pösiga vardagsrumssoffa, tillverkad i Polen av skogsmateriel från Indonesien och klädd i tyg, framställt i Pakistan av arbetare för en spottstyver i lön.

Annons

Annons

Dåligt samvete? Det borde du ha, men det förändrar inte problemet med resan till ett fossilfritt samhälle.

ElikÅlek

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy