Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
LÄSARTEXT: Skolbak 2021 avslutar sin turné med stor glädje!

Turné med tunnbrödsbakning på schemat avslutades med bakning på Alftaskolan och på Viksjöfors skola.

Detta är en läsartext.

Alftaskolan elever fick baka i fritids fina lokaler där det finns kök. Foto: Margareta Englund

Annons

Under tre veckor i maj åkte projektet Kulturarv möter framtid runt på skolorna i Ovanåker. Ett av målen är att skapa intresse och förståelse för det fina hantverket – att baka tunnbröd. Ofta äter vi människor bara mat och livsmedel rakt upp och ner utan att tänka kring hur tillagades eller bakades detta. Många gånger tänker vi inte heller på var råvarorna kommer ifrån och hur har råvarorna processats innan de kom till min mun?

Annons

Annons

Att ägna tid åt dessa tankar har projektet gjort på sin resa under våren 2021. Eleverna har fått höra om tunna bröd världen över som är grunden till allt bröd vi äter. Det första brödet bakades på torkat gräs. Eleverna har fått mala säd i kvarnen som vi haft med oss, smaka på nymalet mjöl och i Alfta pratade vi om surdeg som lätt görs på vatten, malet rågmjöl och tålamod. Vi lämnade kvar lite rågmjöl och nu bubblar den surdegen fint på Alftaskolan. Vilken lycka!

Tackbrev till både Birgitta och Margareta skickades av eleverna i Viksjöfors. Foto: Margareta Englund

Eleverna i Viksjöfors gnuggade sina kunskaper kring sädesslag och bakredskap. Stort tack till er för fina brev och teckningar. Dessa sätter vi upp i bagarstugan i Långhed såklart.

I danspaviljongen i Viksjöfors finns ett bra kök som passar bra när det körs gästspel med bakning på schemat. Foto: Margareta Englund

Inför sommaren bjöd vi in alla att besöka oss i Långhed på sommaren. Elever i årskurs 4–6 bjuds att komma och baka utomhus på onsdagar klockan 14–16. En härlig sommaraktivitet och vi har även ett utomhus pingisbord att nyttja. Välkomna.

Det har varit en väldigt givande turné och planer finns kring att vi kommer våren 2022 med.

Margareta Englund, Alfta

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy