Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
LÄSARTEXT: Baka baka fortsätter med stor glädje!

Skolbak 2021 fortsatte sin turné runt i Ovanåkers kommun under vecka 20.

Detta är en läsartext.

Celsiusskolan Edsbyn årskurs 5 bakade utomhus! Foto: Margareta Englund

Annons

Det var årskurs 5 i Runemo och Edsbyn som fick besök av Långheds tunnbrödsprojekt som vill lära ut om hela vägen ””från hagen till magen”” när det gäller det härliga brödet.

Alla får ta del av resan från bondens jobb på åkern till mjölnarens jobb på kvarnen och ända in i bagarstugan. Väl i bagarstugan ska veden tändas och då pratas det om skogen och hantering av ved som är ett slitsamt jobb.

Annons

Fullt fokus måste till när en tunnbrödskaka ska kavlas. Här hanteras en randkavel som driver ut degen fint i samspel med bagaren. Foto: Margareta Englund

Annons

Sen gör vi deg och pratar om både fullkorn och surdeg. Eleverna lyssnar intresserat och är engagerade.

Eleverna på Runemoskolan bakade fint bröd och fick med sig en påse bröd hem. Foto: Margareta Englund

Vi frågar om de har bakat tunnbröd och om de kanske har en bagarstuga hemma. De som svarar ja gör det med stolthet och glädje. Efter dagen med oss har alla bakat och gräddat tunnbröd om än inte i en vedeldad bakugn men eleverna har fått känna på vissa delar av det härliga hantverket.

Tunnbrödsresan fortsätter!

Margareta Englund, Alfta

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy