Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Kustbaserad vindkraft – ett föråldrat koncept

Våra Havsplaner känns ordentligt föråldrade, skriver Barbro Rabenius i en insändare om vindkraft.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Anton Comstedt

Annons

Det finns så många argument mot kustnära vindkraft och argument för äkta havsbaserad vindkraft (fem-sex mil ut till havs), att det borde diskuteras och nagelfaras i högsta grad. Någon sådan diskussion, initierad av våra politiker, har vi tyvärr inte sett till.

Planerna på världens största och högsta vindkraftparker vid Jungfrukusten lutar sig på de nya Havsplanerna. Som huvudsakligen baserar sig på riksintresselistan för vindbruk av år 2013. Som i sin tur utarbetats av länsstyrelserna och Energimyndigheten år 2004 och år 2008: en lista på energiområden lämpliga för vindbruk.

Annons

Annons

På den tiden visste man inte så mycket om havsbaserad vindkraft och dess teknologi. Parkerna var få, turbinernas effekt mycket lägre och höjden på dem 100-150 meter (idag 350 meter). Man trodde att påverkan på miljö och människor inte skulle bli särdeles stor, men sen dess har teknologin formligen exploderat. I övriga Europa satsar man på vindkraftparker flera mil ut till havs, även flytande parker som har många fördelar. Våra Havsplaner känns ordentligt föråldrade.

Är inte detta värt att diskutera i Gävleborg? Där ju bolagen också projekterat de gigantiska havsområdena Sylen flera mil utanför Söderhamn och Eystrasalt utanför Hudiksvall, som skulle kunna producera betydligt mer energi än hela det nationella målet.

Jag tycker det är oförlåtligt att låta nättroll skymma sikten för en sådan diskussion. I Söderhamns Kuriren 29 april förklarar ledarskribenten Frida Demervall för undertecknad att debattklimatet om vindkraft längs Jungfrukusten är hätskt och aggressivt. Hon förstår därför politiker som skyggar inför att öppet visa var de står i frågan. Själv har hon blivit utsatt i sociala medier, mejl och telefonsamtal.

Att kalla dyngsprättande och personliga påhopp (vilket jag antar att det handlar om) för ”debatt” tycker jag är lättköpt. På så vis kan man ju undvika att argumentera i sak. Särskilt bedrövligt är det om våra politiker duckar för detta.

Annons

Intressekonflikten är så pass hård att den förstås väcker känslor av både hat och aggression hos dem som känner sig drabbade av politikers, ledarskribenters och vindkraftslobbyns överläge. Men detta är självklart ingen ursäkt för skitkastning. Själv har jag dålig koll på detta eftersom jag undviker sociala medier.

Barbro Rabenius, Söderhamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy