Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

LjP:s chefredaktör: Vi måste bli bättre – därför söker vi unga skribenter

Eleverna i Järvsö tycker inte att Ljusdals-Posten är för dem. Men LjP:s chefredaktör Christian Höijer lovar bättring och söker därtill unga skribenter till tidningen.

Christian Höijer, chefredaktör och ansvarig utgivare för Ljusdals-Posten.

Bild: Anders Nordlén

Annons

Niondeklassarna i Järvsö har sagt sitt: Vi får bakläxa. Tidningen duger inte. Den är inte för dem.

Om det kan ni läsa om i Christer Nilssons reportage här intill. Men vad gör det? kanske ni tänker. Vilken 16-åring har råd med en tidningsprenumeration?

Det är förvisso sant, men om LjP ska överleva måste tidningen hitta läsare i alla åldrar. För även en 16-åring växer tids nog upp, och utan relation till ortens lokaltidning från tidiga år finns sannolikt inte särskilt starka skäl att teckna prenumeration i vuxna år. Vi måste finnas där bland Tiktok, Youtube, Instagram, Spotify och Snapchat. Och har vi inget att erbjuda så väljs vi så klart bort.

Annons

Vi har ett jättejobb att göra här. Men i den lokala journalistiken finns också en jättepotential där vi verkligen har en reell chans.

Annons

Nu börjar en resa där niondeklassarna i Järvsö och småbarnsfamiljen i Tandsjöborg måste hitta läsning, på samma sätt som de mogna kämparna i Ramsjös nattpatrull.

Om du går i högstadiet eller gymnasiet och är intresserad av jobba med oss och skriva för tidningen, hör av dig till mig på mejl eller ring.

Men om vi återgår till unga läsare och niondeklassarna i Järvsö så är det en kategori som definitivt förtjänar mer. För en tid sen kontaktade läraren på Järvsö skola, Kerstin Olsson, mig. Sen dess har Kerstin fått inlogg till vår tidning och kunnat arbeta med den digitalt med sina klasser. I gengäld har vi fått viktig information om vad eleverna tycker om oss, så vi kan bli bättre.

Felet vi medier ofta gör är att journalistiken förs ovanför huvudet på människor, inte minst gäller det unga. Det är rektorer, personal, politiker och andra vuxna som beskriver situationen. Ungdomarna själva hörs alltför sällan.

Med det sagt är de beska omdömena från Järvsö en smärtsam påminnelse om verkligheten, men det finns inget annat att göra än att ta till sig fakta och kavla upp ärmarna.

Förutom att vi ska skärpa oss så efterlyser jag här och nu unga skribenter som kan medverka i tidningen.

Om du går i högstadiet eller gymnasiet och är intresserad av jobba med oss och skriva för tidningen, hör av dig till mig på mejl (christian.hoijer@ljusdalsposten.se) eller ring (0651-58 50 50). Är intresset tillräckligt stort kanske vi rent av bilda en redaktion.

Annons

Annons

KORT SAGT

Misha Svechnikov.

Bild: Victoria Mickelsson

••• Att Micha Svechnikov och Björn "Böna" Eriksson kritar på som tränare för LBK är naturligtvis det bästa som kunnat hända klubben. Svechnikov skulle ju ha tränat det ryska storlaget Neftyanik ifjol innan det hela rann ut i sanden, och "Böna" var väldigt uppskattad under sin senaste tränarsejour i Broberg.

••• Efter ett år med pandemi är det också riktigt goda nyheter att delar av industrin fått fart igen. I dag berättar vi om ett av kommunens stora företag, Färilabaserade Exte, som nyanställer. Tänk att de tillverkat så kallade timmerbankar där i 120 år.

Bild: Therese Bonnevier

••• Så var rättegången mot Markus Evensson (S) över, bara domen efter förra veckans mutåtal återstår. Lena Svahn (MP) för nu tillfälligt befälet i Ljusdals kommun innan Marit Holmstrand (S) tar över ordförandeklubban, högst sannolikt fram till nästa val. Efter detta hoppas nog många på lugn och ro i politiken så energin kan ägnas åt att klara ekonomin inom skola och omsorg.

Annons

Annons

••• Hört talas om urbanisering? Att människor flyr landsbygden för jobb, nöjen och drömmen om bättre liv? Nu har trenden vänt, de flyttade fler människor till Ljusdals kommun (från andra län) under 2020 än ut. Men vilka är de? Missa för allt i världen inte Therese Bonneviers nya serie Inflyttarna.

Familjen Berling Filipsson är en av familjerna som flyttat till Järvsö som du kommer att kunna läsa om.

Bild: Therese Bonnevier

••• Ett hallbygge för bandy känns dock som en utopi eller möjligen våt dröm. Och det faktum att Bollnäs bygger sin hall i den rätt ovanliga färgkombinationen gul och grön: Jag kan inte bestämma mig om det är en fin eller smått retlig gest. Vill Bollnäs lasta av hallen på Östernäs är det säkert helt okej för LBK...

Bollnäs nya gulgröna hallbygge, passar det inte bättre i Ljusdal?

Tidigare krönikor av Christian Höijer:

Skolkampen – journalistik när den är som viktigast

Tjuvarna i Ramsjö håller inte Capone-klass

Annons

Ingen depp trots minitapp för 2021 – nya LjP växer

Till sist kom tiden ikapp Bosse Hedin

Kvar efter branden finns bara massor av frågor

Losbornas kampseger är årets händelse 2020

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy