Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
LÄSARTEXT: Inspirerande turné i Hälsingland

Hälsingland är ett stort landskap med många goda smaker, och i fredags åkte några från Långhed runt i norra Hälsingland för att få inspiration.

Detta är en läsartext.

Mejerista Johanna tar emot och visar nyfikna gäster. Birgitta Froms Andersson, Margaretha Andersson och Margareta Englund lyssnar, lär och smakar.

Annons

Under resan besökte vi Lina Lundmark som driver bageriet Janssons i Ljusdal. Hon samverkar med flera företag i Ljusdal och vi köpte såklart med oss en helgkasse där det fanns både blommor, bröd, charkuterier och ost liksom marmelad och kex.

Forsa handelsträdgård besöktes och där säljs mycket blommor och andra trädgårdsprodukter tillsammans med att det finns ett trevligt kafé med eget bageri. Vi avnjöt härliga frallor bakade på kulturvetesorten Ölandsvete och samtalet rörde sig kring smaker och näring liksom kring lokala produkter, odling, ekologiskt, Krav etc. Inga lätta frågor och svar men värda att dryfta.

Bagaren Lina Lundmark på Jansons bröd får en påse av vårt surdegstunnbröd och blir glad!

Annons

Annons

Hälsingeostkaka är oerhört gott och vi var så glada över att Johanna Hildingsson, Mejerista i Forsa precis vid Ystegården. Hon berättar och pratar engagerat om sitt företag som hon nu haft i tio år och hon startade företaget när hon var blott 22 år. Företaget går bra och efterfrågan är större än möjligheten till produktion. Johanna ger kurser för den som vill och stödjer och inspirerar gärna andra som vill starta något liknade företag. En oerhört positiv inställning och vi bjuder i Johanna direkt till Långhed. Hon kommer på vår Tunnbrödsmarsch i början av maj och det ser vi fram emot. Som lunch åt vi en härlig halluomiburgare på fina Ystegården och vi besökte de fina hantverksbutikerna bredvid.

I Delsbo stannade vi till hos Josefin på Farmhouse. Hon odlar och gör produkter av egenodlade tomater och chili men hon importerar även ovanliga produkter till sin butik. Affärsidén har växt fram utifrån att hon och hennes familj flyttade från storstaden och de saknade det spännande och breda utbud av delikatesser som saknas på landsorten. I hennes butik finns många ovanliga produkter väl värda att prova och inspireras av med tanke på vad vi i vårt landskap kan förädla.

Birgitta inspireras av den välkomnade skylten till Farmhouse i Delsbo.

Annons

Åter till stoltheten Hälsingeostkaka så berättade Johanna om att det nu är på gång med certifiering av den utifrån EU-direktiv. Alla vet vi att Kalix löjrom och Sveciaosten är namnskyddad och certifierad och nu är det på gång med ostkakan. Vore riktigt stort tänker vi.

Efter en härlig resa återkom vi till vår kommun, Ovanåker, med mycket inspiration och glädje.

Vi hoppas flera vill vara med i vårt arbete med: Våga starta. Hör av dig. Vi planerar nu inför hösten och nätverket får snart mejl.

Tack Hälsingland för en god dag.

Margareta Englund, Alfta

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy