Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: Värna det småskaliga fisket!

Det krävs gemensamma ansträngningar för att värna såväl havsmiljö, fisk som fiskare i Östersjön, skriver moderaterna Lars Beckman och Betty Malmberg.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det krävs gemensamma ansträngningar för att värna såväl havsmiljö, fisk som fiskare i Östersjön, skriver moderaterna Lars Beckman och Betty Malmberg. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Annons

Svenskt fiske med tillhörande näringar kantas av allvarliga problem. Fiskestopp i Östersjön, den försvunna strömmingen och inte minst de stora populationerna av skarv och säl slår hårt mot en prövad näring.

Det behövs insatser både på EU-nivå och nationellt för att hjälpa de bestånd och de fiskare som finns. I EU behövs ett långsiktigt svenskt påverkansarbete. Här hemma finns det åtgärder som regeringen snarast måste genomföra.

Annons

För det första måste trålgränsen flyttas ut, i enlighet med vetenskapliga rekommendationer från Östersjöcentrum. Regeringen behöver därför inleda förhandlingar med närliggande länder om detta. Vi måste skydda fisken och det småskaliga fisket. Gränsen bör därför flyttas ut.

För det andra måste det småskaliga fisket och en levande skärgård värnas. Inte bara i teorin utan också i praktiken. Moderaterna vill att den av EU beslutade bifångstkvoten av en fiskart, ska kunna tilldelas småskaliga fiskare på de platser där arten i fråga mår bra. Likaså att ägare till enskilt fiskevatten ska ha rätt till del i den kvoten. Vi vill också stötta näringsidkare som fiskar småskaligt för att förse sin egen restaurang eller sitt rökeri med råvaror.

Annons

För det tredje måste avskjutningen av skarv och säl öka. De tillhör båda falangen tjuvfiskare som konsumerar stora mängder fisk. Skarven äter ett halvt kilo fisk per dag och då det gäller säl riskerar den förutom ett stort födointag att sprida parasiten sälmask som bland annat påverkar torsken. Moderaterna anser det avgörande att minska dagens stora populationer.

För det fjärde måste regeringen avvakta med att införa ett generellt förbud av bottentrålning i marint skyddade områden. Frågan har blivit ytterligare ett orosmoln för många fiskare som oftast ägnar sig åt småskaligt och ytterst hållbart fiske. Det skulle lugna situationen för alltifrån räkfiskare vid Kosterhavet till siklöjefiskare i Bottenviken.

Parallellt med ovanstående vill moderaterna självfallet driva på för en bättre havsmiljö. Vi vill åtgärda problemet med gifttunnor och tio ton kvicksilver dumpade i Östersjön. Vi satsar också på såväl ökad rådgivning och forskning om havet, som avancerad rening av avloppsvattnet.

Annons

Vi gläds också åt de små förbättringar som forskarna kan skönja i Östersjön. Nu krävs gemensamma ansträngningar för att värna såväl havsmiljö, fisk som fiskare. Vi har alla ett ansvar gentemot kommande generationer och därför måste regeringen agera nu.

Betty Malmberg, riksdagsledamot (M), fiskepolitisk talesperson

Lars Beckman, riksdagsledamot (M) Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy