Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Slopat veto spelar Söderhamn i händerna

Frågan blir: Varför slumpa bort en skärgård när det ändå inte fyller syftet? skriver Stefan Hultquist, Enskär i en insändare om vindkraft.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Hanna Persson

Annons

Regeringen är inte nöjd med att 4 av 10 planerade vindkraftprojekt blir av. Jag kan tycka det är en hög siffra, mot bakgrund av den 150-sidiga miljökonsekvensutredning som följer varje prövning till Mark- och miljödomstolen. Miljökonsekvensutredningen ställer projektet mot all tänkbar verksamhet på platsen, alla fysiska och geologiska belastningar liksom dess påverkan på precis hela floran och faunan, undantaget möjligen spansk skogssnigel och lupin.

Annons

För att påskynda utbyggnad presenterar nu utredningen av kommunala vetot förslaget att kommunerna ska kunna säga nej till en exploatering innan tillståndsprocessen börjar, men inte senare. Ett argument är att kommunalpolitiken inte förmår fatta beslut utifrån en omfattande konsekvensutredning. Det är ett lågt betyg på våra folkvalda. Och en märklig lösning: ”Detta är så krångligt, så därför tar vi bort det…”

Annons

Kvar att stödja sig på blir en skrivning om markens värde. Oavsett taxeringsvärde eller naturvärde kommer tätbefolkade kommuner – eller kommuner med välsituerad fritidsbefolkning – därmed sannolikt säga nej på förhand. För säkerhets skull. Värdefulla kommuner kommer heller inte peka ut vissa av sina delar som mindre värda. Den kommun som ändå vill inleda diskussioner om etablering straffas för det, då möjligheten att backa är förbrukad när konsekvenserna väl klarlagts.

Våra kärnkraftverk står alla i högt värderade kustområden. Räkna inte med att ersättningskraften kommer byggas där. Trycket på Norrland lär öka. Och därmed förhandlingsutrymmet.

Eftersom det svenska stamnätet för flera år framåt inte förmår transportera den el som behövs för att ersätta kärnkraften på bortsidan Dalälven, är klimatnyttan med nya vindkraftparker i södra Norrland högst begränsad. Annat än för att uppnå numerära politiska mål. Vindkraftbolagen har dessutom visat svag investeringsvilja till havsbaserad vindkraft, av det enkla skälet att det ännu inte är lönsamt. Frågan blir: Varför slumpa bort en skärgård när det ändå inte fyller syftet?

Annons

Annons

Kommunen bör nyttja vetot denna gång. Budet kommer bara bli bättre. I händelse av slopat kommunalt veto kommer frågan helt säkert att återkomma. Och då i ett läge när etableringar är lönsamma och parkerna kan göra skillnad för klimatet. Plötsligt uppstår också ett helt annat förhandlingsläge för riktiga industrisatsningar med lokala och hållbara arbetstillfällen.

Stefan Hultquist, Enskär

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy