Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Jungfrukustens diamant håller på att stjälas

Använd det kommunala vetot och styr om felplacerad vindkraft, skriver Göran Gabrielsson, skärgårdsvän.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Vid sekelskiftet var vindkraften mycket i sin linda, den havsbaserade tekniken hade inte kommit långt när det gällde att bygga på större havsdjup. Runt den tidpunkten kom idén upp att bygga ett antal kraftverk om 170 m höjd på Storgrundet strax utanför ön Storjungfrun. Erfarenheterna av vindkraftverk fram till dags dato är inte helt okomplicerade, närboende störs på uppenbara sätt, visuellt (nattetid röd/vitt blinkade ljus) och oljud – både hörbart och ohörbart så kallat infraljud.

Annons

Problemen har ökat med höjderna. De vindkraftverk som nu projekteras på Storgrundet är cirka dubbelt så höga som de som föreslogs från början och vi pratar om höjder likt Eiffeltornet eller dubbla Kaknästornet.

Vindkraftsetableringar tycks heller inte ge många nya jobb i förhållande till investeringens storlek. Snarare blir följden av direkt felplacerad vindkraft att den sågar av grenen man sitter – attraktionskraften för bygden minskar. För Söderhamns del handlar det om en fördärvad skärgård.

Annons

Storjungfrun kan ses som Jungfrukustens juvel eller hjärta, vilket hörs på namnet! 2013 blev Storjungfrun naturreservat, även runt om en bit ut på havet. Kommunen har satsat på stugby med konferensrum – strategiskt placerad, för just panoramautsikten mot horisonten. Det är vildmarkskänslan till havs ihop med gammal skärgårdskultur som sätter prägeln på Storjungfrun, vilket Visit Söderhamn lockar med! Inte ett ord på Visit Söderhamns hemsida finns om några planerade gigantiska vindkraftverk. Däremot finns bilder med magnifik fri utsikt mot horisonten. Synnerligen vilseledande för människor som är nyfikna på Söderhamn och vad dess skärgård erbjuder. Det rimmar illa att lansera Storjungfrun som naturreservat och kulturhistorisk pärla för i nästa stund industrialisera området. Det är dags för nytänk!

WPD projekterar även området ”Fyrskeppet" som ligger i ostsydostlig riktning från Storjungfrun sett, ca 7 mil ut från kusten. Detta område borde expanderas istället och planerna på Storgrundet läggas ned. Medborgarförslaget som fick ca 600 röster handlar om att havsbaserad vindkraft numera i Europa läggs långt ut till havs och att samma sak bör Jungfrukustens kommuner verka för, om nu vindkraft ska vara en del av Sveriges energipolitik.

Annons

Förstör inte Jungfrukustens attraktionskraft genom att industrialisera ytterskärgården med väsande och blinkade gigantiska vindkraftverk. Lägg dessa långt ut till havs istället, så de bättre smälter in. Använd det kommunala vetot och styr om felplacerad vindkraft.

Göran Gabrielsson, skärgårdsvän – Enskär/Lockskär

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy