Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Talande tystnad från våra politiker

Söderhamns kommun kan använda sitt kommunala veto mot planerna. Kommer man att göra detta? skriver Barbro Rabenius i en insändare om vindkraft.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Therese Nilsson

Annons

Jag blev beklämd över politikernas attityd när jag läste deras svar 16 mars på de högst rimliga och oroliga frågor om planerad vindkraft längs Jungfrukusten, som Lennart Taflin riktade till Söderhamns kommunfullmäktige den 24 februari. Han fick vänta länge på svar. När det väl kom var det så blekt och intetsägande att klockorna stannade.

Läs mer: INSÄNDARE: Varför svarar kommunfullmäktige inte på frågor om vindkraftverk i Söderhamns skärgård?

Annons

Annons

Det är inte utan att man misstänker att våra politiska företrädare lutat sig tillbaka i väntan på vad Mark- och miljödomstolen har att säga om bolagens planer, närmast aktuellt för Gretas klackar 2 vid Hällgrundet. Så att våra politiker får veta vad de ska tycka, eller? Det sorgliga är ju att de redan i höstas uttalade sig positivt om planerna för Jungfrukusten, och bör väl då i rimlighetens namn ha vetat mindre om negativa effekter än vad de gör idag?

I skrivande stund handlar det om nio parker med turbiner i samma storleksordning som Eiffeltornet, från Gävle till Hudiksvall. Vi i Söderhamns skärgård kommer få minst tre parker i vår omedelbara närhet. Värst för Storjungfrun, där invånarna ska få monstruösa park Storgrundet på tre-fyra kilometers avstånd.

Människor är oroliga, rädda och förbannade! Ens permanenta boende alternativt sommarställe i kustbandet förvandlas till viste i ett industrilandskap, kalla det inte annat, om planerna går i lås. Söderhamns kommun kan använda sitt kommunala veto mot planerna. Kommer man att göra detta? Jag vill fråga våra företrädare: Var står ni? Varför har ni inte initierat allmän diskussion om detta, som angår så många och som kan förvandla vår kust för alltid. Och som inte kan göras ogjort om det görs? Hur mycket fakta behöver ni? Hur lång tid krävs för att ta ställning? Vi är många som vill veta. Inte minst vi omkring 600 invånare i kommunen som röstat för medborgarförslaget "Rädda klimatet och Jungfrukusten".

En statlig utredning är ju nu i full gång med att ta loven av det kommunala vetot. Ämnar ni vänta tills det är för sent?

Barbro Rabenius, Söderhamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy