Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Tack för svaret om vindkraftverk i Söderhamns skärgård

Jag ser fram emot era svar på mina frågor och på kommunens ställningstagande i frågan, skriver Lennart Taflin i en replik till Alliansens gruppledare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Hanna Persson

Annons

Tack Alliansen i Söderhamn för ert svar på påminnelsen om mitt öppna brev, ställt till kommunfullmäktige i Söderhamn, om etablering av vindkraftverk i Söderhamn. Det är bra, att ni tar er tid att kartlägga de konsekvenser och risker, som en etablering av vindkraftverk innebär. Jag ser fram emot era svar på mina frågor och på kommunens ställningstagande i frågan.

Annons

Annons

Jag blir dock förvånad på en punkt i ert svar. Ni skriver ”omställningsarbetet för ett hållbart Sverige i det lilla och Europa i det större perspektivet är viktigt. Där spelar även vår energipolitik en viktig roll”. Jag kan inte tolka det på annat sätt, än att ni anser, att Söderhamns kommun skulle ha ansvar för en fossilfri eltillgång i Sverige och Europa.

Detta är dock helt fel. Söderhamns kommun har självklart inget som helst ansvar för en fossilfri eltillgång i Sverige eller Europa. Kommunens ansvarsområde ligger bara inom kommungränsen. Enligt Kommunallagen ska kommunal verksamhet och kommunala beslut rikta sig till de egna medlemmarna, för att tillgodose deras intressen. Kommunen ska därigenom verka för och tillgodose kommunmedlemmarnas intressen på bästa sätt och inget annat.

Detta innebär, med tanke på den miljöförstöring och de risker en etablering av vindkraftverk utanför Söderhamns skärgård innebär, att Söderhamns kommun ska utnyttja sin vetorätt och stoppa etableringen av vindkraftverk utanför Söderhamns kust.

Lennart Taflin, fastighetsägare i Söderhamns skärgård

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy