Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: Gävleborg behöver fler logopeder – för elevernas skull

Frågan är inte om kommunerna i Gävleborgs län har råd att anställa en, eller fler, logopeder. Frågan är om de har råd att låta bli? Det skriver Logopedförbundet Gävleborg.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Gävleborgs län är det Sandvikens kommun och Hudiksvalls kommun som har anställda logopeder, enligt insändaren.

Bild: Arkivbild

Annons

Språkstörning är den vanligaste funktionsnedsättningen hos barn och ungdomar, även om det inte är den mest kända. Om man tar ett bredare, pedagogiskt och neuropsykiatriskt perspektiv och tänker vilka barn och elever som också har språkliga och/eller kommunikativa utmaningar, inkluderas långt många fler än de som har en medicinsk språkstörningsdiagnos. I denna stora grupp innefattas flerspråkiga barn och elever som ännu inte erövrat svenskan, barn och elever som lever i socioekonomisk utsatthet samt barn och elever med ADHD och autism. Det är alltså en stor grupp barn och elever i våra förskolor och skolor som behöver aktivt och specifikt stöd för att utveckla sina språkliga och kommunikativa förmågor. Enligt skollagen ska varje elev ges stöd som bidrar till att motverka konsekvenserna av en funktionsnedsättning (Skollagen, kap 3 §2). En kartläggning som SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten) gjorde 2018 visar att det finns ett omfattande behov av kompetensutveckling inom området språkstörning i lärarkåren. Att logopeder, med sin specifika kompetens inom ett så centralt område som språk, inte är en självklarhet i barn- och elevhälsan går därför inte att motivera. Detta bör inte vara en fråga om kommuner har råd att anställa logopeder eller inte, det bör snarare vara en fråga om kommunerna kan stå för att ta de konsekvenser det får att inte satsa på barnens och elevernas språkliga utveckling.

Annons

Annons

Logopeders uppdrag inom förskola och skola innebär att arbeta sida vid sida med pedagoger och övrig personal i ett pedagogiskt uppdrag, för att ge stöd för de barn och elever som av någon anledning har utmaningar med språk, kommunikation, läsning och skrivning. Språket är vårt främsta verktyg för inlärning och kommunikation, det är vårt verktyg för att resonera, diskutera, motivera och beskriva. Att inte ge tillräckligt med stöd för att utveckla språket ger kostsamma konsekvenser för både individ och samhälle.

I nuläget har drygt hälften av Sveriges kommuner minst en logoped anställd. Som det goda exemplet kan Norrköpings kommun lyftas fram, där finns i nuläget 18 kommunanställda logopeder. I Gävleborgs län är det Sandviken och Hudiksvalls kommun som lyser upp den i övrigt dystra statistiken med två heltidstjänster vardera. Regionens övriga kommuner, åtta stycken, har ännu ingen logoped anställd med uppdrag mot grundskolan. Frågan är alltså inte om kommunerna i Gävleborgs län har råd att anställa en, eller fler, logopeder, frågan är om de har råd att låta bli?

Logopedförbundet Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy