Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Man tar sig för pannan

Jag begriper inte hur det gagnar barn och unga i vårt vackra län att i framtiden få njuta ett veritabelt industrilandskap strax utanför sjökanten, skriver Barbro Rabenius i en insändare om vindkraft. Svea Vind Offshore svarar direkt.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Hanna Persson

Annons

Nu blommar givmildheten hos vindkraftbolaget Svea Vind Offshore. 10 000 kronor var till 24 olika barn- och ungdomsföreningar i Gävleborg, det blir närmare en kvarts miljon, det. Plus kostnaden för helsidesannonser med info om nämnda givmildhet i berörda lokaltidningar. Sådana annonser brukar inte vara gratis. Men det kan det ju vara värt, att få trumpeta ut sitt engagemang för barn och unga i de landskap där man vill förstöra kust och skärgård till förmån för ett flertal enorma vindkraftparker med turbiner höga som Eiffeltornet. I sällskap med det andra vindkraftbolaget WPD, som bland annat vill etablera park Storgrundet tre-fyra kilometer från Storjungfrun. Kustnära var ordet. Svea vinds Gretas Klackar 2 bakom Hällgrundet är nu uppe till behandling i Mark- och miljödomstolen. Snart väntar samma procedur för Gretas Klackar 1 som ska placeras sju, ja, ni läste rätt, sju kilometer från Agön i Hudiksvalls skärgård.

Annons

Annons

Man tar sig för pannan.

Svea vind och WPD kan skrika sig hesa om hållbarhet. Jag begriper inte hur det gagnar barn och unga i vårt vackra län att i framtiden få njuta ett veritabelt industrilandskap strax utanför sjökanten. Tyvärr är jag rätt säker på att det i det här fallet, som alltid annars, handlar om pengar. Ekonomiska tillgångar finns i hög grad, spanska och tyska sådana från multinationella bolag som inte anser sig ha råd att i stället etablera vindkraften längre ut till havs.

Själv är jag rätt gammal nu och ser fram mot varje vår då vi kan sjösätta och ta ut kursen mot Prästgrundet. Om bolagen får som de vill, inom en snar framtid nära granne med två monstruösa vindkraftparker.

Man får tacka så mycket, för omtänksamhet och hållbarhetsengagemang.

För övrigt räknar jag bara till en förening av de av Svea vind saliggjorda 24, som har Söderhamnsförankring: Söderhamns Skateboardförening. Men det är ändå bara kaffepengar. Det handlar ju som många säkert redan fattat om att försöka skaffa sig goodwill.

Till alla söderhamnare som inte uppmärksammat det utmärkta medborgarförslag "Rädda klimatet och Jungfrukusten", som ligger ute på kommunens hemsida bifogar jag länken för omröstning.

Barbro Rabenius, Söderhamn

Annons

SVAR DIREKT:

Det är för kommande generationer som dagens arbete med omställning pågår. Det handlar bland annat om att ställa om till fossilfri energi, men också att bidra med goda förutsättningar för den kommande generationen. Vi på Svea Vind Offshore tycker både att det är viktigt och har möjligheten att bidra om än i det lilla. Vi kommer också fortsatt att bidra till att bygga ett hållbart samhälle på flera sätt.

Annons

Summan 10 000 kronor må som du beskriver det vara en liten summa, men för de föreningar som sökte föreningsbidraget gör det skillnad och det är vi på Svea Vind Offshore stolta över att kunna bidra till.

Det är fullt förståeligt att man känner sig orolig och arg när det gamla igenkända förändras. Men samhället utvecklas hela tiden och klimatutmaningarna är ett faktum och det är något som vi på Svea Vind Offshore tar på fullaste allvar.

Vårt bidrag till omställningen är att bidra med förnybar el i form av havsbaserad vindkraft som samtidigt skapar lokala arbetstillfällen och goda möjligheter till regional utveckling.

Med vänlig hälsning

Ann-Helen Persson, Svea Vind Offshore

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy