Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Når de storslagna målen om ett stärkt företagsklimat i Gävleborg fram?

Vill Gävleborg vara en attraktiv plats för företagen, finns det anledningar att granska just hur företagen bemöts, hur tillstånd hanteras och hur tillsyn utförs. Det skriver bland andra Eva Cooper, Företagarna Gävleborg, i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Eva Cooper, regionchef, Företagarna Gävleborg.

Bild: Kenneth Westerlund

Annons

I stort sett alla kommuner i Gävleborg har som mål om att förbättra sitt företagsklimat. Fler och växande företag betyder fler jobb, ökade skatteintäkter och ett ökat välstånd i kommunen. Regelförbättring, förutsägbarhet, samt minskade kostnader till följd av regler och kortade handläggningstider är viktigt för detta. I färska rapporter från Näringslivets regelnämnd (NNR) kring kommunernas regeltillämpning målas en tydlig bild upp kring de skillnader som finns, både inom Gävleborg och inom landet.

Når de storslagna målen om ett stärkt företagsklimat, väl förankrade hos politik och kommunledning, fram till handläggare som möter företagen i deras vardag? I undersökningen om livsmedelskontroller framkom att i så mycket som en tredjedel av kommunerna anser livsmedelsinspektörer sig vara säkra på att inget tydligt näringslivsfrämjande kommunalt arbete bedrivs. Ockelbo är dock ett exempel där handläggarna inom både Livsmedelskontroll och Serveringstillstånd arbetar utifrån kommunens näringslivsfrämjande policy.

Annons

Annons

Det är runt 60 procent av de svarande kommunerna i hela Sverige som är säkra på att ingen arbetstid går förlorad för företagaren, varken före under eller efter ett kontrollbesök. Kommunens kontrollfunktioner är en del av kommunens samspel med näringslivet och påverkar hela företagsklimatet.

Vidare undersöks möjligheten till hjälp vid nyetableringar. Det borde inte spela någon roll vilken kommun i Gävleborg ett företag väljer att starta i, men skillnaderna i företagsklimat är stora. Enbart en tredjedel av kommunerna i länet säger sig kunna lämna ett besked om totalkostnaderna vid första kontakt med kommunen, eller åtminstone innan ansökningshandlingarna skickas in. Det här försvårar etableringar, tid är nämligen pengar och kostnader för lokaler, personal och varor pausar inte bara för att besluten dröjer hos kommunerna.

Coronakrisens effekter kommer att ställa extra krav på effektiviteten i de kommunala förvaltningarna framgent. Ska kommunerna uppnå ett gott företagsklimat, underlätta investeringsbeslut och främja att livskraftiga företag byggs upp igen, måste insatser i form av bland annat effektiviserad och höjd myndighetsservice göras. Dessutom påverkar en minskning av regelbördan antalet arbetstillfällen – och därmed skatteintäkterna – positivt.

Annons

Vill Gävleborg vara en attraktiv plats för företagen, finns det anledningar att granska just hur företagen bemöts, hur tillstånd hanteras och hur tillsyn utförs. Här kan alla bli lite bättre. Vi hjälper er gärna!

Annons

August Liljeqvist, rapportförfattare, Näringslivets Regelnämnd

Lotta Petterson, regionchef, Svenskt Näringsliv Gävleborg

Eva Cooper, regionchef, Företagarna Gävleborg

Sara Anderson, regionansvarig, Visita Mellersta

Helena Åkerberg Hammarström, regionchef LRF Gävleborg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy