Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraftsutbyggnad längs Söderhamnskusten

Insändare
INSÄNDARE: Svenska kraftnätet inte redo för Storgrundet

Jag röstar för att stoppa Storgrundet tills kraftnätet i Sverige är utbyggt att hand om potentialen i parken, och till dess tekniken kommit längre för att balansera nät matade med varierande effekt, skriver Stefan Hultquist, Enskär.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

När man kliver in på Svenska kraftnäts huvudkontor i Sundbyberg möts man av en frekvensmätare. Att balansera frekvensen i elnätet är – förutom att dra fram själva elen – myndighetens viktigaste uppgift. Frekvensen i elnätet ska vara 50 hertz.

Nätet måste hela tiden balansera producerad effekt mot uttagen. Alltså, beroende på hur många som tittar på teve, lagar mat eller laddar mobilen just nu behöver kraft kopplas till eller från. Detta är hyfsat enkelt så länge nätet matas med el från planerbar kärnkraft eller vattenkraft med svängmassa.

Annons

Dock tillåter nätet bara en viss mängd vindkraft innan det kollapsar. Exakt var gränsen går vet man inte, men den rekordsnabba utbyggnaden av vindkraft blottar ett problem som måste lösas. Nu finns förslag till lösning – som exempelvis lagring i batterier – men mycket forskning återstår.

Annons

Enligt WPD ska vindkraften som planeras på Storgrundet – 83 kraftverk om 320 meter – producera 3,5 terawattimmar per år. Exploateringen ligger också några år framåt i tiden, varför många fler snurror hinner resas runtom i landet innan det är dags.

Vi vet inte i dag om balansproblemen är lösta till 2027. Det hade varit skönt om vi haft kontroll på det innan vi börjar bygga, så att inte Storgrundet blir kortet som får korthuset att kollapsa.

Det svenska kraftnätet är dessutom gravt underdimensionerat. Här gör staten en jättesatsning med sikte på 2040, vilket är mycket positivt. Men ännu återstår det mesta av jobbet med projektering, tvångsinlösen och byggnation innan getingmidjan över Dalälven är bortbyggd. Frågan är när vi får plats med fler terawattimmar?

Underdimensionerat elnät är också problematiskt för balanseringen, då betydande produktion och konsumtion sällan sker i samma region. En lösning är att lägga en energitörstig näringspolitisk satsning invid vindkraftparken. Några sådana planer finns dock inte i erbjudandet till Söderhamn.

Jag röstar för att stoppa Storgrundet tills kraftnätet i Sverige är utbyggt att hand om potentialen i parken, och till dess tekniken kommit längre för att balansera nät matade med varierande effekt. En industrisatsning från staten med lokala arbetstillfällen vore också klädsamt innan vi trycker på start.

Och start i mindre skala. En storskalig park riskerar gå bara på halvfart eller bli stående stilla. Ingen vill väl medverka till att vindkraften stannar vid symbolpolitik och en förstörd skärgård?

Stefan Hultquist, Enskär

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy